Ivar Lykke (22)

Alder: 22 Familie: Enslig Formue -99: 2 214 000 Inntekt: 222 400 Skatt: 77 101 Bolig: Egen rommelig leilighet på Frogner i Oslo. Bil: Har ingen, kjører trikk og bane

Saken oppdateres.

Både far og bror omtaler yngstemann Ivar som bohemen i familien Lykke. Han har flyttet fra Trondheim og går sine egne veier. I fjor studerte 22-åringen film i England. I år fortsetter han studiene ved Nordisk institutt for scene og studio (NISS) i Oslo.

- Jeg har lenge vært veldig fascinert av film. «Rainman» med Dustin Hoffmann gjorde et sterkt inntrykk, sier Ivar, som har mest lyst til å bli filmfotograf. Men han er også opptatt av alle de andre rollene og funksjonene foran og bak et kamera. Noen kortfilmer har han også vært med på å lage, og to er premiert.

Ivar liker seg ved NISS. Studiene finansierer han med egne midler som han har fått gjennom arv og deltidsjobben i en videobutikk. Der leier han også filmer til halv pris.

Heat på topp

- Det kommer godt med. Jeg låner og ser masse, humrer studenten som plasserer «Heat» på topp blant favorittfilmene sine. Leiligheten han har arvet, er det eneste som ligner litt på luksus i livet hans. Boligen setter han også svært stor pris på etter å ha bodd kummerlig i Southampton. Ellers tenker han lite på formuen og arven som venter.

- Nei, arven angår meg liksom ikke. Hjemme ble vi oppdratt til å ha respekt for penger. Forbruket mitt har jeg stort sett finansiert selv med småjobber i flere Bunnprisbutikker i Trondheim. Der avanserte jeg til slutt til vaktmesterassistent etter å ha stablet flasker, ryddet og pusset opp.

Opptatt av handel

Ennå har Ivar ingen ønsker om å gå inn i firmaet, men han ser ikke bort fra at han kan mene noe annet om dette om en del år. Han er opptatt av dagligvarehandel og snakker ofte med faren om virksomheten. 22-åringen har ellers ingen planer om å ta opp den politiske arven etter oldefar og statsminister Ivar Lykke. I motsetning til broren Christian, er han ikke innmeldt verken i Høyre eller andre partier. Han nektet også militæret og må derfor avtjene siviltjeneste.

- Nå er jeg opptatt av å oppleve mest mulig og ha det moro - og av performance-forestillingene til Jonas og meg. Kanskje flytter jeg til utlandet for noen år? Men først vil jeg helst gjøre ferdig det andre året ved NISS. Jeg har også et godt forhold til foreldrene mine og broren min - selv om vi to er svært forskjellige. Hjemme blir jeg nok oppfattet som familiens gærning. Jeg har gjort mye rart, spilt trommer i band også. Men som musiker har jeg ingen framtid. Det innså jeg fort, ler studenten, som selv helst lytter til musikk av typen Iggy Pop.

På forsiden nå