Uthengt som mishandlere

Navngitte barnevernsarbeidere, psykologer og barnehageansatte henges ut som barnemishandlere på plakater i Trondheim sentrum.

Saken oppdateres.

Plakaten er skrevet under av Gruppen Familiens Selvstendige Rett, som sier at flere navn skal ut på internett. Gruppen kaller seg en nasjonal organisasjon og de består av foreldre eller pårørende til foreldre som er fratatt sine barn av barnevernet. De 317 medlemmene har som mål å endre barnevernsregelverket i Norge.

Skrivet som denne uken har vært å finne på flere offentlige steder i Trondheim sentrum annonserer med organisasjonens kontonummer og advarer på dårlig norsk mot barnevernet: «I enkelte tilfelle blir dine barn og du utsatt for psykologiske og fysiske mishandlinger av enkelte medarbeidere i barnevern eller deres medhjelper, dette fører til helseskadene for dine barn og deg . . .», heter det i skrivet, hvor det advares mot å komme i kontakt med ti navngitte barnevernsansatte, psykologer og barnehageansatte.

Dagny Nerbø er leder for hjelpetjenesten på Nardo og sjef for to av dem som omtales på overgrepslista. Hun reagerer på uthengningen.

Anmeldt til politiet

- Naturligvis er det ubehagelig for de ansatte som blir navngitt på denne måten. Det ligger jo utenom all vanlig oppførsel å publisere slikt. Det er rar oppførsel av voksne personer, og det er ikke ofte vi opplever dette i barnevernssaker, sier Nerbø.Hun opplyser at det ikke er første gang at skriv fra denne organisasjonen er hengt opp eller lagt ut i Trondheim. Hun har også selv sammen med flere andre ansatte opplevd å bli navngitt i et lignende skriv for noen måneder siden.

- Det er ikke hyggelig at hele byen kan lese denne negative omtalen av oss. Det er å gå for langt. Selvsagt må folk få ytre seg, og i dette feltet opplever vi ofte at folk blir sinte og fortvilet. Men for folk som ønsker å følge vanlige regler, har vi kanaler å drøfte det i. Det er ubehagelig når voksne mennesker ikke gjør det, og går til slike ytterligheter, sier Nerbø som har fått henvendelser fra flere trøndere som reagerer med undring på disse skrivene.

To barnehageansatte ved en barnehage i Trondheim er også blant de ti som omtales med fullt navn i skrivet. Også de opplevde å bli hengt ut på samme måte tidligere i år. Da anmeldte de saken til politiet, opplyser den ene av kvinnene. - Skrivet ble spredt rundt i nabolaget der jeg bor, og det var ikke hyggelig, sier hun.

- Modig gjort

Tre representanter for Gruppen til Familiens Selvstendige Rett står oppført med fullt navn og telefonnummer på det nye skrivet. Det oppfordres å kontakte en av disse hvis man vil ha mer informasjon om flere barnevernsansatte.Ett av navnene nederst på arket tilhører Mona Lygre, bergenskvinnen som grunnla organisasjonen i 2002. Hun opplyser at organisasjonen har vel 30 medlemmer i Trondheim. En av disse er tiltalt for ærekrenkelser mot to fosterforeldre og må møte i Trondheim tingrett 26. november. 49-åringen skal ifølge politiet ha hengt opp plakater hvor han navngir og anklager de to fosterforeldrene for barnemishandling. Også på dette skrivet er Mona Lygres navn og nummer å finne sammen med den tiltalte mannen. Til Adresseavisen opplyser Lygre at hun ikke har gitt sitt samtykke til at navnet hennes er brukt. Hun mener imidlertid at personen som har skrevet dette har vist et modig initiativ.

- Disse lappene som henges opp har med ytringsfriheten å gjøre. Hadde folk vært flinkere til å bruke ytringsfriheten, ville barnevernssystemet vært mye mer rettferdig. Slike private initiativ er modige. Det skal nerver til for å våge dette, sier Lygre.

For fire år siden ble hun selv fratatt sine to gutter av barnevernet. Det ble begynnelsen på hennes kamp for å endre på barnevernets regelverk. Lygre jobber nå med å få lagt ut fullt navn på norske sakkyndige psykologer og barnevernsansatte på internett.

- Vi gjør dette fordi vi mener dette er personer folk må hode seg unna. Vi er nødt til å gå så hardt til verks mot barnevernssystemet. Navnene på 62 sakkyndige psykologer pluss 128 barnevernsansatte vil bli offentliggjort, avslutter Lygre.

 
 
 
På forsiden nå