På jakt etter nederlendere

EDE: Ordfører i Midtre Gauldal, Erling Lenvik, lokker nederlendere med fred og ro og god plass. I Nederland er livet i Midtre Gauldal en drøm.

Saken oppdateres.

Ordfører Erling Lenvik var i helgen sammen med representanter for 15 norske utkantkommuner på Noorwegendag i den nederlandske byen Ede. Mer enn 1200 nederlendere var møtt frem på presentasjonen for å se om de kan finne et nytt hjem i Norge.

- For trangt

Gera Bouw og Thomas Kleinfeld kan gjerne tenke seg et liv med treåringen Wes i Bygde-Norge.

- Vi vil gjerne ha naboer, men vi vil ikke høre det når de spiser, sier Thomas.

Han og kona er lei av trangboddheten i Nederland og drømmer om et liv med god plass og ren natur. Derfor har de tatt turen til Norges-presentasjonen.

- Vi drømmer om et hjem der vi kan se horisonten. Et hjem der vi har mer plass og mer tid. Vi ønsker et bedre og mer avslappet liv - ikke minst på grunn av lille Wes, sier Gera.

De to er selvstendige næringsdrivende og er sikre på at de også i Norge kan få bruk for sin erfaring fra byggebransjen. Gera har jobbet i administrasjonen og Thomas i vedlikeholdsavdelingen i et byggefirma.

Håper på turisme

- Det er akkurat slike folk vi vil ha, vi ønsker å få tak i folk som har med seg arbeidsplassen sin sjøl slik at vi kan få nytt liv i bygda, sier ordfører Lenvik fra Midtre Gauldal.

Nederlendere - med sin gründerkultur - er attraktive tilflyttere.

Det er særlig nederlandske barnefamilier som for alvor har oppdaget Norge som emigrasjonsmål. De søker natur, plass og trygge oppvekstvilkår for barna i landlige regioner. Det samme bygde-Norge som ofte latterliggjøres i Oslo og andre byer.

Men konkurransen er hard. Påkonferansen i Nederland er Lofoten med flotte fjell og Sauda med flott fjord. Utsira er der med øyromantikk og Åmot med trauste skoger. Holtålen lokker med Ufo-mystikk og Røros med sin gruvehistorie. Gauldal håper på turismen.

- Vi håper på å få noen hit med erfaring i turisme. Kanskje vi kan utvikle den nye naturparken i Forolhogna, sier ordfører Lenvik.

- Holland adjø!

For norske kommuner er rekruttering av nederlendere blitt en redningsplanke for å øke folketallet og dermed hindre nedskjæringer eller kommunesammenslåing.

Midtre Gauldal har slått seg sammen med tre andre trønderske kommuner (Røros, Holtålen og Melhus) og markedsfører seg som «In the middle of Norway».

De blir da også omringet av reisevillige nederlendere. Folket fra flatlandet stirrer betatt på bildene av flotte fjell og vakre innsjøer med fiskemuligheter.

Hele 1200 nederlendere hadde i helgen tatt turen til konferansesenteret i Ede der 15 norske utkantkommuner tilbyr et liv i fred og ro.

 
På forsiden nå