På tur med Olav Thon

AURE: - Her er mine venner. I skog og fjell trives jeg aller best. Dugnadsånden er fenomenal på Nordmøre, sier Olav Thun, som har gitt bidrag til hytte nr. 30 - og den 8. i rekken langs Fjordruta.

Saken oppdateres.

Ut av skogen kom en 81 år gammel fjellvandrer med bredt smil og gode turvenner i følget. Til åpningen av Imarbu, tre meter over havet, var eiendomsmagnaten Olav Thon det naturlige midtpunkt. Nærmere 25 millioner kroner har han gitt fra Olav Thons Stiftelse til fjellhytter i Norge, og lørdag kveld åpnet Imarbu som nr. 418 i rekken.

- Hvorfor er du med på dette?

- Se rundt oss; her er mine gode venner, fjellfolket. Andre rikinger kan sitte på Ritz café i London. Jeg trives best i skogen og på fjellet. Blant fjellfolk finner jeg mitt gode liv, og så er det herlig å se den enorme dugnadsinnsatsen som legges ned her på Nordmøre. Fjordruta har en spesiell plass hos meg, for den kombinerer det beste i et fjordlandskap som er enestående. Kristiansund og Nordmøre Turistforening gjør en jobb som varmer mitt hjerte.

- Har du en favoritt blant hyttene på begge sider av Vinjefjorden?

- Muligens er det Sollia som er den flotteste med sin beliggenhet på en setervoll høyt over fjorden, men de har alle sitt særpreg. I dag har jeg vært på Nysetra i Foldfjorden, der Barnas Turlag har sin base. Det er imponerende med 30 senger bare på dette ene bruket. Her ved fjorden på Imarbu er det andre kvaliteter med sjøen tett på. Det er enestående. Jeg er så glad for å være med på dette, og jeg er i dag presentert nye planer for to hytter; den ene i Gullsteindalen på Tustna og den andre i Aure. Med disse to på plass, er Fjordruta fullkommen, sier Olav Thon.

Fjordpalass

Imarbu er helt spesiell. Tømmerveggene er hentet fra en gammel låve på Ånes i Aure. I løpet av ett år har KNT bygget sitt fjordpalass bare 15 minutter fra bilvei. Dette er ei hytte for barnefamilier, noe som er et særpreg ved flere av hyttene som er reist de siste årene. Marsjen inn fra lokale veier er kort, og så er det denne enorme muligheten til å vandre fra Jutulbu i Halsa, til Tverrlihytta i Valsøyfjord, Hardbakkhytta, Storlisetra, Sollia og Storfiskhytta på begge sider av Vinjefjorden, og videre gjennom Aure til Nysetra og Imarbu.Johan Settem er tilsynsmann på Imarbu.

Hver eneste helg gjennom ett år har han ledet dugnader med velvillige medlemmer av turistforeningen. I KNT er man spesialister på god logistikk. Derfor går det så kjapt med å reise nye hytter. Helikopter ble brukt til å hente torv til taktekkingen. I løpet av halvannen time var grunnlaget lagt. Tippemidler, dugnadsinnsats og Olav Thon med en tredjedel hver finansierer hyttene.

- Alt får sitt særpreg i hyttene som Eirik Gudmundsen og hans mannskaper reiser. Entreprenørånden er sterkere her enn noe annet sted. Nå viser de veien også ut til kystleden. Turistforeningen er ikke bare fjell og vidder; det er også fjordlandskap og kyst. Barnas Turlag er aktive her på Nordmøre. Barn og ungdom må få anledning til å komme ut i natur og friluftsliv, sier Jan Thompson, generalsekretær i Den Norske Turistforening.

Geitbåt

Imarbu har også et naust med en helt ny geitbåt som turfolket kan benytte. Geitbåtens historie og tradisjoner ble reddet i siste liten hos Øystein Ormbostad for 24 år siden, og han bor like ved Imarbu. Naturlig nok var det Jon Bojer Godal som fortalte om båtens finesser og hemmeligheter under en høytidelig dåp ved hytta. Margrete Seter døpte færingen i linjeakevitt og ga den navnet «Fjellgeita».Margrete Seter døper geitbåten «Fjellgeita», som turfolk kan låne.Foto: Helge Hegerberg 

Margrete Seter døper geitbåten «Fjellgeita», som turfolk kan låne.Foto: Helge Hegerberg 

Imarbu ligger i sjøkanten i Imarsundet, som skiller Aure og Tustna. 

Imarbu ligger i sjøkanten i Imarsundet, som skiller Aure og Tustna. 

Eiendomsmagnaten Olav Thon (t.h.) er mer glad i fjellet enn storbyen. Thon har vært med på finansieringen av hytte nr. 8 ved Fjordruta. Johan Settem er tilsynsmann ved Imarbu. 

Eiendomsmagnaten Olav Thon (t.h.) er mer glad i fjellet enn storbyen. Thon har vært med på finansieringen av hytte nr. 8 ved Fjordruta. Johan Settem er tilsynsmann ved Imarbu. 

På forsiden nå