Arven etter verdens-mesteren

Idrett, idrett og idrett. Hverdagen til fembarnsfamilien Falk-Larssen er preget av treningssamlinger og konkurranser.

Saken oppdateres.

Skøyteparet Rolf og Mona Falk-Larssen har fem barn. At kondisjon kan være arvelig, er barna et tydelig bevis på. Mia (22) drev med kunstløp på et høyt plan tidligere, men er nå fullt opptatt av studier. Lise (19) er den eneste av barna som ikke har vært spesielt opptatt av idrett. June (16) fikk et internasjonalt gjennombrudd i fjor som kunstløper. Marte (12) er aktiv fotballspiller og Svein Petter (9) driver med fotball og ishockey.

- Arveligheten kan ha ført til at det har vært lettere å trene. Samtidig er det viktig at ungene har det artig, sier Rolf Falk-Larssen.

Storrøykende foreldre

Mens Monas far var hockeyspiller på landslaget, var foreldrene til Rolf storrøykere. - De hadde uansett en stor glede av idretten, sier han.

Faren til Rolf sendte til og med lapper til treneren om hvordan gutten hans burde trenes. Å være til stede i barnas idrettsverden er dermed en viktig suksessfaktor, tror foreldreparet.

- Spesielt i jenteidretten. Der er oppmøteprosenten lav i forhold til gutteidretten der til og med besteforeldre stiller opp..

Legge til rette

Rolf ble verdensmester i allround på Bislet i 1983 og Mona var en av Norges beste lengdeløpere. De mener det ikke hadde vært en nedtur om barna heller drev med kunst og kultur framfor idrett.

- Det hadde vært kjempefint. Da ville vi vurdert hvilket korps som kunne vært best eller hvilket teaterlag som kunne gitt de beste tilbudene, sier han.

Han tror også at de som foreldre stiller høye krav til både klubber/trenere, og ikke minst til utstyr.

- Det er ikke et tema hos oss om en skal ha topputstyr. Det er mer når kan vi få topputstyret, sier han.

Råtten kondis

Selv tidligere toppidrettsutøvere kan komme i dårlig form. For to år siden klarte paret en løpetur på tjue minutter.

- Kondisjonen var råtten og det var ille at kroppen var i så dårlig forfatning. Hodet ville løpe, men kroppen kunne ikke, sier Rolf.

De fikk hjelp fra idrettsforsker Jan Hoff ved NTNU, som satte opp et treningsprogram. Utholdenheten ble merkbart bedre etter tre uker og etter et halvt år klarte de å løpe i nitti minutter.

- Det er en av fordelene ved å få større barn. Nå kan vi konsentrere oss om å trene sammen igjen, sier Rolf, som møtte kona Mona på skøytebanen første gangen da han var 12 år.

Barna i familien Falk-Larssen «arvelig belastet» når det gjelder idrett. Fra venstre Mia (delvis skjult), June, Marthe, Lise, foreldrene Mona og Rolf og Svein Petter helt til høyre.
På forsiden nå