Dette skjer hvis du havner i karantene eller isolasjon i jula

Smittepresset i Trondheim og andre deler av Trøndelag er høyt. Flere må kanskje tilbringe jula 2020 i karantene eller isolasjon.

Det kan bli ensomt i karantene i jula. Bildet er fra Rødde folkehøgskole, der flere elever ble satt i karantene i høst.   Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Med det er det mange spørsmål som melder seg. Hvordan løser man det egentlig med avstand og måltider? Må man sitte mutters alene på julaften?

Eget rom

Per 22. desember klokken 14.30 er det 268 personer som sitter i karantene i Trondheim, ifølge telling av saker Adresseavisen har publisert de siste to dagene.

Kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen i Stjørdal gir noen praktiske råd til hvordan jula i isolasjon eller karantene kan gjennomføres.

- Hvis en voksen som bor sammen med andre har covid-19 og er i isolasjon, må han eller hun hele tida sitte på et eget rom atskilt fra familien?

lLES OGSÅ: Familien i Trondheim fikk juleplanene snudd på hodet i siste liten

- Mest mulig på eget rom, vil jeg iallfall si. Reglene sier at man må unngå å smitte andre. Er man i en annen ende av rommet, er det allerede risikabelt. Da vil tidsaspektet, rengjøringen og berøringspunkter være bekymringsfullt. Klarer man å leve atskilt, er det det beste. Eget rom og gjerne eget bad, svarer kommuneoverlegen.

- Hvordan løser man det hvis man bare har ett bad?

- Da anbefaler jeg å vaske alle kontaktflater og berøringspunkter med sprit eller vaskemiddel før og etter bruk. Dørhåndtak, vask, dusj og toalett. Vaskemiddel eller sprit er like bra, det ødelegger viruset. Bare vann og mikrofiberklut er ikke bra nok i denne sammenhengen, sier Vonen.

LES MER: Nakstad er bekymret for smittesituasjonen i Trondheim

Annerledes for barn

- Hvis et barn i husstanden er smittet, hvordan skal man løse det med avstand? Kan barn i det hele tatt isoleres?

- Nei, det blir uetisk på mange vis. Å holde avstand så godt det lar seg gjøre, er en pedagogisk utfordring. Det kommer an på barnets alder. Vi har heldigvis sett at det går tregere at barn smitter andre, eller blir smittet.

LES OGSÅ: Skole i Trondheim måtte sette over 50 elever og ansatte i karantene to dager før jul

Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune støtter også dette:

- Barnet kan være sammen med sin familie.

- Er det behov for å isolere barnet på eget rom?

- Nei, det har ikke noe for seg å isolere barn. Barn smitter andre i veldig liten grad også, sier Garåsen.

LES MER: Slik styrer du unna den største trusselen mot barnas julestemning

Studenter bør passe på

- Hva bør studenter som havner i karantene, gjøre?

- Det kan være en forferdelig belastning å sitte alene i jula. Man får vurdere om det er noe man kan tilpasse. De som bor i kollektiv, regnes som samme husstand, sier Vonen, som sier at det er mulig å reise hjem, under visse vilkår:

- Man skal ikke reise med kollektivtransport i karantene, så transport er en utfordring. Hvis en kjører privatbil, eller blir hentet med bil, er det best. Det er viktig å huske at den som henter også er i en risikosituasjon. Da er det om å gjøre å ta forholdsregler, som munnbind, for å ikke bli smittet i bilen. Varer bilturen i mange timer, er dette svært vanskelig å unngå. Igjen er det større risiko ved smitte enn ved karantene, sier han.

Send en julehilsen til dem du er glad i her!

Uansett hva man velger som student med smitterisiko, er det én ting man ikke må gjøre:

- En skal iallfall ikke besøke besteforeldre eller andre eldre slektninger.

Ti dager

Er man i karantene på grunn av nærkontakt med en koronasmittet person, gjelder den i ti dager etter siste kontaktpunkt med den smittede. Hvis man var i kontakt med en smittet den 16. desember, er altså karantene over den 26. desember.

- Vi ber gjerne om to tester for en del. En hurtigtest kan gi en ekstra tidlig smitteoversikt, og så tar vi gjerne en test om en ukes tid. Det kan ta opptil ti dager fra man er smittet til sykdommen bryter ut.

Kommuneoverlegen understreker at en første negativ test ikke betyr at karantenen og risikoen er over.

- Negativ test betyr ikke at man er ute av karantene. For inkubasjonstida kan være opptil ti dager. En negativ test betyr at det ser bra ut for øyeblikket.

LES OGSÅ: Ber folk i Trondheim om å unngå treningssentre

- Kan snu fort

Vonen anbefaler alle å forberede seg på at juleplanene brått kan bli endret.

- Denne jula kan fort snu seg, for hvem som helst kan plutselig få beskjed om karantene. Vi må alle være forberedt på at det vi planla som en koselig middag, blir en middag i ensomhet. Og vi må være forberedt på det, at vi ikke tenker at det blir katastrofe, selv om vi kan bli lei oss, sier han, og legger til:

- Jeg er glad vi har Facetime, det tror jeg vi får god bruk for i år.

- Hva bør folk ellers være klar over?

- Jeg er mest opptatt av at de som blir satt i karantene, respekterer det og har en mental forberedelse på det. Vi tenker at jula skal være så koselig, og det kan bli veldig lite kos når man sitter alene. Det gjelder også å ta vare på den som er i karantene. Ikke strekk ut handa, for det skal man jo ikke gjøre. Men strekk gjerne ut ei matskål eller gjør noe hyggelig for den som sitter i karantene, anbefaler Vonen.

Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune understreker at avstand er det viktigste tiltaket for å hindre videre smitte.

- Folk må holde avstand, også når de har julemarkeringer hjemme hos seg selv, fastslår Garåsen.

LES MER: Slik kan du skape noen nye tradisjoner i korona-jula


ass- kommuneoverlege Leif E M Vonen 
        
            (Foto: Kristoffer Furberg)

ass- kommuneoverlege Leif E M Vonen  Foto: Kristoffer Furberg

På forsiden nå