- Saken med asylbarna er bare én av flere der Anundsen har opptrådt kritikkverdig. Statsministeren bør vurdere om hun er tjent med å ha justisministeren i laget sitt, sier Martin Kolberg (Ap).

LES KOMMENTAR: Ydmyk etter filleristing

Bare minutter etter at Stortinget med 97 mot 72 stemte ned opposisjonens mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen, går lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitee, Aps Martin Kolberg, til et nytt veritabelt angrep på justisministeren:

- Det er riktig at han nå slapp unna mistillit. Slik er det. Stortinget har i stedet vedtatt sterk kritikk. Dette er en helt reell kritikk som etter lange og omstendelige drøftinger er rikelig dokumentert. Det statsministeren nå bør vurdere, er om hun er tjent med å ha justisministeren i laget sitt. Statsråden har i en rekke saker demonstrert en arbeidsform som det er all mulig grunn til ha den største oppmerksomhet på, sier Kolberg til Adresseavisen.

Kutter svinger

Kolberg, som overtok etter nettopp Anders Anundsen som komiteeleder, har ingen tro på at statsministeren vil følge hans råd.

Men han legger ikke skjul på at kontrollkomiteen på eget initiativ nå vil følge Anundsen med argusøyne i tiden fremover.

I tirsdagens mistillitsdebatt var det kollega og komiteeleder i justiskomiteen, Hadia Tajik, som fyrte av det tyngste skytset som siste taler fra Stortingets talerstol.

- I rollen som leder for justiskomiteen har det vært min oppgave å følge statsrådens handlinger og handlingsforsømmelser. Jeg har tre eksempler, sa Tajik og listet opp:

* Forsøket på å innføre generell bevæpning med endinger i våpeninstruksen til politiet mot stortingsflertallets vilje. Stortinget tok affære.

* I saken om håndteringen av mulla Krekar gikk justisministeren utover sine fullmakter da han prøvde å instruere politiet. Stoppet av lagmannsretten.

* I saken om mulig norsk fengselsleie i Nederland kunne han allerede samme dagen som høringsfristen skulle gå ut annonsere at han skulle til Nederland for å signere en ferdigforhandlet avtale tre dager senere.

- Trolig bare den verste

Tajik konstaterte at mistillit ikke er et samlebegrep, men helt konkret vurdering.

- Når jeg likevel tar opp disse andre eksemplene, er det fordi de viser at denne saka trolig bare er den verste av en rekke saker. Så langt er den ikke den eneste som bryter med de formelle reglene en statsråd er bundet av, men saken er på ingen måte den eneste saken der justisministeren utfordrer spillereglene for demokratiet og den folkelige forståelsen av hva tillit krever, sa Tajik.