For der 2014 var preget av lite spilletid under Dick Advocaat under vårsesongen i AZ Alkmaar, toppet av en alvorlig kneskade da han endelig fikk vise seg frem under ny trener, startet 2015 med et brak for Markus Henriksen. Som kom tilbake i januar med et brak og har siden spilt en sentral rolle i det nederlandske topplaget.

- Det har absolutt vært et fint år. Jeg fikk ekstra tenning da jeg fikk kneskaden på begynnelsen av forrige sesong, da jeg var på gang igjen etter å ha spilt mindre under den forrige treneren. Det har gjort at jeg har jobbet ekstra hardt. Den knallharde jobben har gjort at jeg er der jeg skal være i dag, sier Henriksen til Adresseavisen.

Om det som har vært et fantastisk kalenderår, toppet med fødselen til sønnen Lukas i februar og giftermålet med sin Anne-Helene i juni.

Les mer: Måtte be om landslagsfri på grunn av giftemål

Kjempeopptur

Men der den sportslige oppturen har gjort at han er tilbake der han ønsker å være: I en betydelig rolle på det norske landslaget. For etter å ha følt seg oversett av Per-Mathias Høgmo etter å ha vært bankers under Egil «Drillo» Olsen, spilte han samtlige minutter i jubelkampene mot Bulgaria og Kroatia. Da seks poeng bidro til at Norge gikk fra å være usikker på om det holdt til tredjeplass og play off, før det nå er muligheter til å kjempe om direkteplass til EM.

- Det er fantastisk artig å få bidra. Jeg føler det er lenge siden jeg har fått muligheten til å vise meg frem. Det har vært mange gode tilbakemeldinger underveis i de to kampene her. Jeg er kjempefornøyd. Nå vil jeg spille hver eneste kamp og da er det viktig å stå på, sier Henriksen, som var kalt opp til landskampene mot Malta og Bulgaria i fjor høst, før kneskaden satte en effektiv stopper for det.

Les mer: Markus Henriksen har blitt van Bastens nummer ti (krever innlogging)

To år siden siste Ullevaal-opptreden

Henriksen var med i landslagstroppen mot Aserbajdsjan i juni, men forrige ukes kamper mot Bulgaria og Kroatia, var det første med flagget på brystet siden 2013. Det gjør at 23-åringen nå er oppe i 20 landskamper. Kroatia-kampen var en av de viktigste.

- Det var en meget viktig seier. Artig å slå Kroatia foran et fullsatt Ullevaal. Når i tillegg det ble 2-0, ble det veldig stas, sier Henriksen og fortsetter:

- Jeg føler samlingen har vært veldig bra. Det startet med negativitet før samlingen, spesielt fra pressen sitt ståsted. Jeg synes vi har gjort to fantastiske fotballkamper der vi gjorde en bunnsolid bortekamp i Bulgaria. Det ga selvtillit før Kroatia-kampen – og det kunne blitt mer enn 2-0, sier trondheimeren.

Les mer: Markus Henriksen tilbake i storform - fikk beklagelse av treneren (krever innlogging)

Nær karrierens andre landslagsmål

Vel vitende at han selv hadde en stor mulighet på en heading ti minutter før slutt, som ble reddet av en kroatisk pannelugg på streken. Men med assist på Jo Inge Bergets 2-0-scoring, ble det målpoeng uansett.

- Det er opp til oss selv om vi skal ha direkteplass til EM. Jeg tror ikke det var mange som forventet det før denne samlingen. Det gjør det ekstra artig, oppsummerer Henriksen.

NB! Norge ligger på andreplass i gruppen, to runder før slutt. To poeng bak Italia, to poeng foran Kroatia. Med seier over både Malta (h) og Italia (b) i oktober, vil Norge være garantert plass i EM.

Les mer: Jo Inge Bergets optimale opptur

Les mer: Markus Henriksen ute i tre måneder - mister landskampene