– Vi vet at det er en del foreldre som ikke har økonomi til å kjøpe utstyr til sine barn. Vi ønsker at alle skal ha muligheter til å spille fotball og gå på ski, sier Ann Elisabeth Solvik, leder for Opplevelsesstasjonen (OSS) i Trondheim.

Inne på et lite kontor i andre etasje i havnemiljøet på Nyhavna sitter hun omgitt av sportsutstyr for både vinter og sommer. Prislappen står ennå på eskene med skisko og fotballsko, det glinser fra sykkelrammer og i hyllene står stabler med ishockeyhjelmer. Det kan ligne på en knøttliten sportsbutikk, men den gode nyheten er at dette er gratis.

Gjenbruk

– Vi låner ut til de som har behov for det. Og hvis noen sier de har behov for det, så stoler vi på dem. De trenger ikke bevise at de har dårlig råd, sier Solvik.

Og mens kommunen låner ut utstyr for en skøytetur eller helgetur, leier OSS ut for en sesong. Dermed kan en sikre hele fotballsesongen i lånte sko, eller sykle rundt hele sommeren på lånt sykkel.

– Dette er jo også bra miljømessig ved at utstyr kan brukes om igjen. Det er så utrolig stort fokus på at alt skal være nytt, sier Solvik som også gjerne tar imot brukt utstyr for videre utlån.

– Men da må utstyret være i så god stand at du selv ville brukt det, sier hun.

– Men er det ikke en fare for at utstyr ikke blir levert tilbake, eller blir ødelagt?

– Vi skriver leiekontrakter, og stoler på folk. Når folk får låne noe gratis, regner vi med at de gjerne vil komme tilbake med utstyret. Da kan de låne flere ganger, sier Solvik.

Turutstyr

Det er seks privatpersoner som står bak organisasjon OSS som ble startet for noen år siden. Ideen kom som følge av at de jobbet for andre idealistiske organisasjoner som samlet inn klær og mat til de som hadde dårlig økonomi.

– Men for familier er det også viktig at barna kan få opplevelser. De må ha noe å fortelle etter sommerferien, eller etter en helg. Men det koster mye å ta med en familie til Pirbadet eller på kino, sier Eirin Otterholm, en av de seks som driver organisasjonen.

OSS har så langt lagt til rette for ulike aktiviteter. Med økonomisk støtte fra Gjensidigestiftelsen fikk de mulighet til å kjøpe inn sportsutstyr, og dermed kan de nå utvide driften med utlån. Skipakker, sykler, sykkelhjelmer, skøyter, hockeyhjelmer og hockeykøller, akebrett, fotball, volleyball, håndball og basketball, og turutstyr som telt, soveposer og liggeunderlag er det de har på lager.

Kommunalt tilbud

Trondheim kommune har i samarbeid med frivillige drevet utlånssentral siden 2007. For to år siden ble tilbudet utvidet slik at det nå er tre slike sentraler på Kolstad, Ranheim og Strinda. Det er Ranheim IL toppfotball som driver utlånssentralen på Ranheim hvor de blant annet låner ut lavvoer, tursekker, ski og skøyter. Strinda frivillighetssentral låner blant annet ut skiutstyr, skøyter, snowboard og pulk, mens Kolstad fotball organiserer utlån på Kolstad. Her er det også ski og skøyter, men i tillegg er det mulig å låne både telt, kano, kajakk, lavvo og ryggsekker.

– Vi har 60 par skøyter, og de har nesten vært i daglig bruk i vinter. Vi holder til like ved skøytebanen, så barna kommer bare innom og låner seg skøyter. I vårt område er det mange som ikke har kjennskap til alle slags vinteraktiviteter, og da er det greit at de kan låne skøyter for å prøve seg, sier Frode Haugen. Også på Strinda er det stor etterspørsel etter utstyr, spesielt ski.

Haugen sier at det tok tid før det ble noen stor etterspørsel etter utstyret.

– Det var ikke så mange som kjente til at dette var gratis. Nå har vi holdt på i åtte år, og nå er tilbudet blitt mer kjent, sier Haugen.

Foreløpig er det fulle hyller, men Ann Elisabeth Solvik og Eirin Otterholm håper på stor etterspørsel etter sportsutstyr fremover. Foto: Kjell A.Olsen
Ann Elisabeth Solvik og Eirin Otterholm har i flere år jobbet for å lette situasjonen for familier som sliter økonomisk. Slik fikk de også ideen til å starte en utstyrssentral med gratis utleie av utstyr. Foto: Kjell A.Olsen