foto

Adresseavisen tar tempen på trønderske kommuner i valgkampen.

Melhus er en av kommunene i Sør-Trøndelag det er knyttet størst spenning til. I dag er kommunen styrt av den borgerlige konstellasjonen Sp, Høyre og Frp, men Arbeiderpartiet vil gjøre det de kan for å vinne makta tilbake. Melhuslista med sittende varaordfører Sigmund Gråbak og artist Tore Johansen på topp, kan bli en joker.

Les også: - Mange passer ikke inn i partipolitikken

Les hos Trønderbladet: Syngende valgkampåpning for Melhuslista

Spenning til siste slutt var det imidlertid også i 2011. Da hadde Ap og Sp forhandlet seg fram til en avtale som ga Ap ordføreren og Sp varaordføreren. Men det var ikke mange minuttene Gunnar Krogstad (Ap) fikk være ordfører. For Sp var det så strategisk viktig å få flere ordførere i kjerneområdet Trøndelag at partiet brøt avtalen med Ap, og fant sammen med høyresiden. Slik ble også Jagtøyen en av ordførerne i landet med minst stemmer bak seg, godt hjulpet av strategene Arne Braut og Ola Borten Moe. Jagtøyen har holdt en høy profil i Melhus, og mange vil si at hun har vokst med oppgaven.

Les også: Sp brøt overraskende forhandlingene med Ap

Melhus Høyre gjorde et godt valg i 2011, men det er ikke sikkert at det skjer igjen. Partiet gjorde et dristig grep da nominasjonsmøtet kastet sittende varaordfører Sigmund Gråbak (H). Vrakingen av Gråbak var av flere begrunnet med behov for fornyelse. Den 64 år gamle gårdbrukeren fra Flå hadde allerede sittet fem perioder i kommunestyret og mistet topplassen til fordel for Stine Estenstad. Høyre undervurderte imidlertid Gråbaks sterke ønske om å fortsette. Sammen med artisten Tore Johansen har han startet bygdelista Melhuslista. Ringen er sluttet, den vrakede Gråbak er nok en gang ordførerkandidat.

Les også: Tore Johansen starter bygdeliste

Mye tyder på at Melhuslista kan gjøre et godt valg. Mange støtter den joviale Gråbak, også i Høyre, selv om enkelte mumler om at den såkalte «Flå-mafiaen» har for stor makt. Tore Johansen er en godt likt humørspreder og har ikke minst lokalsamfunnet i Øysand i ryggen. Melhuslista har også et program som er umulig å mislike, og konkurrentene sukker litt over hvor mye oppmerksomhet de får. Ikke minst er det mange som liker å endelig få noen å stemme på som ikke er «typisk politikere».

I lokalpolitikken betyr personkjemi vel så mye som de politiske forskjellene, og i Melhus er det langt mellom konfliktsakene. Samarbeidet mellom ordfører og varaordfører har tilsynelatende fungert godt, og det er slett ikke utenkelig at Gråbak sikrer Jagtøyen en ny periode. Problemet er igjen Høyre. Vil Gråbak støtte partiet som vraket ham? Høyre vil neppe gi sin velsignelse til Gråbak som varaordfører. Men samarbeidet på borgerlig side har flere skjær i sjøen. Som i mange andre kommuner er eiendomsskatt et hett tema. Den borgerlige alliansen lovet å fjerne eiendomsskatten, men på et tidspunkt ble Senterpartiet innhentet av realitetene. Har man først innført skatt så er det lettere sagt enn gjort å fjerne den. I Høyre er det en viss misnøye både med eiendomsskatten og at Senterpartiet tar dem for gitt. Høyre og Frp har også fått et handikapp i valgkampen ved at de har sittet med makta uten å fjerne eiendomsskatten.

Les også: Isfront i Melhus

I Melhus kan man ikke se bort fra at Arbeiderpartiet kan komme sterkere tilbake. Gunnar Krogstad var nær å bli ordfører sist, og partiet vil sannsynligvis gjøre et godt valg. Tiden leger alle sår og samarbeidet mellom Ap og Sp er noe bedre enn den vanskelige forhistorien skulle tilsi. Ap og Sp er ikke sjelden de to partiene som er mest enig i lokalpolitikken, men for å få kloa i ordførerkjedet søker Sp ofte andre allianser. Mye vil avhenge av hvor godt Arbeiderpartiet gjør det. De får neppe all verden drahjelp av et SV som sliter på målingene. Det knyttes forventninger til Miljøpartiet de Grønne, som i likhet med Partiet De Kristne stiller liste for første gang. Mange tror at De Grønne vil komme inn i kommunestyret, og de har funnet tonen med Aps Gunnar Krogstad. KrF vil sannsynligvis fortsatt støtte Ap, mens Venstre har fristilt seg. Klarer Ap å samle et flertall, så blir Gunnar Krogstad omsider ordfører.

Les også: Ekspert slakter Melhus kommunes slagord

Men det ville ikke overraske om parhestene Jagtøyen og Gråbak får regjere i Melhus nok en periode, men med et annet flertall i ryggen.

foto
Gode venner: Ordførerkandidat Sigmund Gråbak (t.v.) er varaordfører i Melhus og samarbeider tett med ordfører Jorid Jagtøyen (Sp). Etter valget håper han og Tore Johansen at deres Melhuslista blir sentrale i kommunestyret. Foto: jens petter søraa