1 Spesialiserte avsnitt

I slutten av fjoråret startet et spesialteam, som skal lede etterforskningen av alle voldtektssaker i Sør-Trøndelag politidistrikt, for fullt. Samtidig håper politiet å utvide dette teamet til et SO-team (seksuelt overgrepsteam). I Nord-Trøndelag er det etablert eget team som skal ha fokus på sakene der det er behov for tilrettelagte avhør (se punkt 2). Dette innebærer saker som omhandler seksuelle overgrep og familievold.

2 Slutt med dommeravhør

Fra 1. oktober har det kommet en ny ordning for avhør med barn og andre særlig sårbare fornærmede og vitner. Den gamle ordningen med dommeravhør byttes ut med det som kalles tilrettelagte avhør. Dommeren skal ikke lengre være tilstede, istedenfor ledes avhøret av en politijurist med utvidet påtalekompetanse. Som hovedregel skal heller ikke forsvareren til gjerningspersonen være tilstede under det første tilrettelagte avhøret, så lenge ikke siktede er varslet. Bistandsadvokat skal alltid delta. I tillegg kan representant fra Barnehuset, barnevernstjenesten og ytterliggere representanter fra politi eller påtalemyndighet delta, hvis det er naturlig. Dette medfører at det er færre som må delta i avhøret, og dermed håper man å få forkortet den lange ventetiden det har vært for å få gjennomført dommeravhør tidligere.

LES MER (PLUSS): Hver tredje sexforbryter fikk lavere straff grunnet sommel

3 Egen etterforskningsutdanning

Å styrke statusen til etterforskere har vært en utfordring i mange år. Det har blant annet vært pekt på mangelen på egen etterforskningsutdanning. I slutten av september ble det klart at Politihøgskolen vil tilby en erfaringsbasert masterutdanning i etterforskning. Det første kullet har oppstart allerede januar 2016.

LES MER (PLUSS): Mannen som voldtok henne slapp å sone halve straffen

4 Færre politidistrikt

Fra 1. januar slås Nord- og Sør-Trøndelag politidistrikt sammen. Det innebærer at de to politidistriktene vil få et større fagmiljø, som kan medføre at man øker kompetansen til den enkelte. Dette kan også medføre at man få et miljø som prioriterer hva som er riktig å bruke tid på i etterforskningen, og hva som vil ta lang tid uten å gi spesielle resultater. Samtidig er det også motargumenter til at færre politidistrikt bare vil ha positive effekter. Av sakene man kan se har tatt unødvendig lang tid er det flere av disse som er etterforsket steder der det er større fagmiljø, mens saker som er etterforsket av mindre lensmannskontor kan ha hatt god fremdrift.

5 Flere jurister

I årets statsbudsjett ble det satt av penger for opprettelse av 69 nye juriststillinger i politiet. Da budsjettet for 2016 ble lagt frem 7. oktober ble det kjent at regjeringen foreslår 50 nye påtalejuriststillinger.

6 Ny straffelov

I den nye straffeloven som trådde i kraft 1. oktober er det ikke lengre foreldelsesfrister i de alvorligste overgrepssakene, blant annet i saker som omhandler seksuelle overgrep mot barn. Dette fordi det kan ta lang tid for ofrene å anmelde overgrepene de blir utsatt for.

- Det er en erkjennelse av at overgrepssaker kommer sent inn. Barn må bli ungdom og ungdom må bli voksen før noen av sakene kommer frem, sier førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Adresseavisen har de siste ukene satt søkelys på sommel hos politi, påtale og domstol. Foto: faksimile adresseavisen