I sak etter sak fyrer landsmøtet seg opp mot mye av politikken til den regjeringen KrF støtter og har en samarbeidsavtale med. Lørdag ettermiddag har det særlig vært kommunalminister Jan Tore Sanner som er blitt kritisert.

- En blårussreform, ble en av regjeringens viktigste reformer kalt fra talerstolen på KrF's landsmøte. I debatten om kommunereformen var det særlig meldingen om de nye kommunenes oppgaver som ble kritisert. Det samme ble regjeringens foreløpig manglende visjoner for det tredje nivå, regionene. -De blåblå lar fylkeskommunen råtne på rot, sa en av delegatene.

Landsmøtet er enig i at en reform i kommunestrukturen er nødvendig. Men partiet er ikke opptatt av hvor mange kommuner vi skal ha, eller hvor store de skal være. Det er innholdet som teller, og det at reformen ikke skal virke sentraliserende og udemokratisk. KrF åpner også for at det skal legges opp til åpenhet for at store, spredt bebygde kommuner skal slippe å slå seg sammen med andre. Partiet vil at kommuner som sliter med «smådriftsulemper» skal få sikret sin økonomi.

I prosessen frem mot færre og større kommuner, vil KrF gå frivillighetens vei. Men for å hindre at noen kommune blokkerer for en god løsning, diskuterte landsmøtet seg frem til at Stortinget skal kunne slå sammen kommuner med tvang som en nødutgang. Her går KrF et stykke lenger enn Arbeiderpartiet, som på sitt landsmøte vedtok at sammenslåing kun skal skje etter kommunenes fri vilje.

Regjeringen har til nå ikke villet diskutere fylkeskommunenes fremtidige rolle, og har en strategi om å få på plass den nye kommunestrukturen før man tar for seg det regionale nivået. Dette har regjeringen fått mye kritikk for, og svaret er etterhvert blitt at en regionmelding skal komme. Venstre, og nå KrF, vil ha en avklaring av hva som skal skje med det regionale nivået. Signalene fra Høyres landsmøte går i motsatt retning av det KrF ønsker seg. På Høyres landsmøte ble det vedtatt å gå inn for storbykommuner som skal overta mange av de oppgaver fylkeskommunene i dag har, blant annet ansvaret for kollektivtrafikken og de videregpende skolene.

KrF vil fortsatt ha et folkevalgt regionalt nivå, men ser for seg noe som er større enn dagens fylkeskommuner. Partiet er uklart på hvilke oppgaver de nye regionene skal ha, men flere nevnte at de kan overta ansvaret for spesialisthelsetjenesten, et ansvar de regionale helseforetakene i dag har. KrF krever at flere statlige oppgaver må flyttes over til det regionale nivået.

KrF vil ta på seg ledertrøya i kampe for regionene. Foreløpig er i alle fall Venstre med.