I kjølvannet av at Opoku i vår ble valgt til nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne (MDG), har bystyrepolitikeren pendlet til Oslo.

Men i sommer valgte MDGs gruppeleder i bystyret å ta med barna til Oslo. Tidligere denne høsten startet de på skole i Oslo, bekrefter Opoku overfor Adresseavisen.

– Bor formelt i Trondheim

– Det stemmer at de begynte på skole i Oslo høst. Vi disponerer en leilighet som partiet eier, sier hun.

– Hva betyr det for din fremtid i bystyret?

– Ingenting. Jeg bor formelt i Trondheim og kommer til å fortsette i bystyret, svarer Opoku, som også er nestleder i kultur-, idretts- og friluftslivskomiteen.

Sånn er det nødvendigvis ikke. Ifølge Lov om folkeregistrering er hovedregelen at foreldre skal folkeregistreres der barna bor. Adresseavisen har vært i kontakt med Skatteetaten om det kan gjøres unntak på grunn av Opokus nasjonale verv i MDG.

Svaret er nei.

Ingen unntaksregler

I en e-post skriver presseansvarlig Anne Kirkhusmo at det finnes en unntaksregel for stortingsrepresentanter. Det var dette unntaket som gjorde at Ola Borten Moe i sin tid kunne ha familien i Oslo.

Videre skriver Kirkhusmo: «Er den folkevalgte kommunestyre- eller fylkestingsrepresentant, er det ingen slik særregel. Barna (så lenge de er i grunnskolen) skal registreres der de regelmessig tar døgnhvilen (folkeregisterforskriftens § 5-1) eller i tilfelle skiftevis døgnhvile i to boliger, der de tar mest døgnhvile (folkeregisterforskr. § 5-2). Den folkevalgte skal registreres i felles hjem med barna, i.e. der barna tar mest døgnhvile (folkeregisterforskriftens § 5-3 annet ledd). Er det i kommune 2 (Oslo – journ.anm.) barna tar mest døgnhvile, skal den folkevalgte melde flytting for seg og barna.»

Kirkhusmo presiserer at hun uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke om denne konkrete saken.

Kan miste bystyreplassen

Må Opoku melde flytting, må hun også si fra seg plassen i bystyret.

– Flytter man fra kommunen, mister man valgbarheten og må tre ut av kommunestyret dersom man sitter der, bekrefter Dag Henrik Sandbakken, fagsjef for lokaldemokrati og kommune-økonomi i kommunesektorens organisasjon KS.

Ordfører Rita Ottervik opplyser at kommunen ikke har gjort noen vurdering på om Opoku er valgbar til bystyret.

– Hvor Opoku er folkeregistrert, er en sak mellom henne og Skatteetaten. Så lenge hun er folkeregistrert i Trondheim, forholder vi oss til det, sier Ottervik.

Når Adresseavisen konfronterer Opoku med Skatteetatens uttalelse, svarer hun først at det ikke er nødvendig å melde flytting fordi barna går på Steinerskolen. Når hun blir konfrontert med hvor hun har sin døgnhvile, mener hun det er en privatsak og nekter å si noe mer om saken.

– Må opptre korrekt

Opokus kolleger i Bystyret mener imidlertid at Opoku snarest bør avklare egen bostedsadresse.

– Enhver borger må følge de lover og regler som samfunnet har. Mitt råd til Hilde Opoku er derfor at hun tar kontakt med Skatteetaten for å avklare egen bosituasjon, sier varaordfører Knut Fagerbakke (SV).

Han er ikke alene. Adresseavisen har snakket med samtlige partier i formannskapet, og med unntak av ordfører Rita Ottervik er tilbakemeldingene entydige. Politikeren må snarest få avklart om hun kan være folkeregistrert i Trondheim samtidig som barna bor og går på skole i Oslo.

– Det er viktig at vi politikere er nøye med å opptre korrekt i slike saker. Det dreier seg om hvilket inntrykk vi gir av oss selv, sier kommunalråd Yngve Brox (H).

– Uklarhet

Han synes også ordføreren opptrer passivt.

– Som ordfører ville jeg bedt om en avklaring i en slik situasjon. Den som skal være folkevalgt i Trondheim, skal også være bosatt i byen, sier Brox.

Også Frps Elin Marie Andreassen er kritisk til ordføreren.

– Når det oppstår en uklarhet, forventer jeg at ordføreren tar tak. Hun kan ikke bare avfeie det med at det er en sak mellom Opoku og Skatteetaten, sier Andreassen.

KrFs Geirmund Lykke og Venstre Jon Gunnes mener også Opoku må avklare egen situasjon, men begge uttrykker samtidig et sterkt ønske om at Opoku blir værende i bystyret.

– Jeg synes det er stas at bystyret har en partileder fra et av landets stortingsparti, og jeg vil gjerne at hun fortsetter å ha et folkevalgt verv i byen. Derfor håper jeg at det er mulig å gi henne dispensasjon, sier Gunnes.

– Dette er en uheldig situasjon. Jeg tror rikspolitikken trenger folkevalgte med erfaring fra lokalpolitikken, men lovverket slår bena under det ønsket. Jeg håper det finnes en unntaksregel som gjør at Opoku kan fortsette i bystyret, sier Lykke.

Les også: Adresseavisen beklager

Knut Fagerbakke (t.h.) og Yngve Brox er som regel på hver sin side politisk, men begge mener Hilde Opoku bør avklare bosted snarest. Foto: Richard Sagen