Her på Brattørkaia er det mer areal for urban næringsutvikling enn det markedet for tiden klarer å svelge unna. Det Trondheim mangler, er erstatningsareal for de bedriftene som vil flytte ut av sentrum, sier Knut Efskin i DnB NOR. Foto: Ivar Mølsknes

Knut Efskin, direktør i DnB NOR Næringsmegling Midt-Norge, kan liste opp i alt 24 ulike næringsprosjekter som er under planlegging eller bygging i eller ikke langt fra Trondheim sentrum. Disse prosjektene omfatter mer enn en halv million gulvkvadratmeter og kan utvikles som ren fortetting. I tillegg kommer mer enn 1100 hotellsenger som i seg selv kan utgjøre 50 000-60 000 m{+2}.- Bare på Brattøra er det utbyggingspotensial for 110 000 m{+2},og da er ikke frigjort areal når godsterminalen flytter, tatt med.

LES OGSÅ: Her ligger fremtidens strid

Lag på lag

Efskin mener byen bør utvikle seg urbant etter løkprinsippet, lag på lag. Og før eller siden vil utviklingen nå Nyhavna. Men det haster ikke.

- Det er kanskje ikke så lenge til en del av dette området får et annet utseende. Det er ikke noe problem å starte sør og øst for Dora. Men all utvikling må være kommersielt forankret. Tilbud og etterspørsel må styre. Det er ikke mulig å bygge uten at leietakerne er på plass.

- Men det ropes jo om skrikende mangel på næringsareal iTrondheim?

- Det som mangler, er erstatningsareal for bedrifter som ønsker eller må flytte ut av sentrum. Her har Trondheim kommune sviktet stort. En undersøkelse blant byens bedrifter viser at et flertall ønsker å bli værende i Trondheim kommune. Kommunen må skaffe arealer til disse bedriftene, men strengt jordvern er et stort problem. I sentrale strøk er det arealer for urban næringsutvikling i mange år fremover. Sentrumsnære arealer for boligbygging begynner det imidlertid å bli lite av.

SI DIN MENING: Hvordan skal Nyhavna brukes?

TV-ADRESSA: Se Trondheim fra lufta

20 år til

Efskin sier Norsk Stål bør få dispensasjon og bli liggende på Transittkaia i 20 år. Det vil ikke forstyrre utviklingen andre steder i Nyhavna-området. Da kan det være aktuelt å se seg om etter annen lokalisering. Bedriften vil heller ikke være til hinder for gjennomføring av noe av Ole Wiigs visjonære planer.

- Dette kan skje hånd i hånd. Norsk Stål låser ikke utviklingen på Nyhavna.

Efskin mener havnedirektør Wollert Krohn-Hansen blir tillagt en myte om at hans ønske er å verne havna for enhver pris og til evig tid.

- Hele Brattørkaia er frigjort til annet formål. Her er det mer tilgjengelig for tiden enn markedet makter å svelge unna. Havna har frigitt arealer lenge. Langs Vestre Kanalhavn er det mulig å tenke seg en utvikling med innslag av boliger uten at det kommer i veien for havnevirksomheten. I det hele tatt er det ikke så prekært som man kanskje tror når det pekes på Nyhavna og byomforming.

TV-ADRESSA: Se flere tv-saker her

Her på Brattørkaia er det mer areal for urban næringsutvikling enn det markedet for tiden klarer å svelge unna. Det Trondheim mangler, er erstatningsareal for de bedriftene som vil flytte ut av sentrum, sier Knut Efskin i DnB NOR. Foto: Ivar Mølsknes