– Det var helt forferdelig å få kreftdiagnosen. Jeg trodde ikke det var sant. Det gjorde ikke foreldrene mine heller, sier Hanne Salbubæk Følling.

Salbubæk Følling ble diagnostisert med leukemi i 2007, da var hun ti år gammel og gikk på barneskolen.

– Da jeg fikk vite at jeg hadde blodkreft ville jeg ikke fortelle det til vennene mine. Jeg ville aller helst holde det for meg selv, kanskje fordi jeg ikke visste hvordan de rundt meg ville reagere.

Vennene til Salbubæk Følling reagerte ulikt da hun fortalte at hun hadde kreft.

– Noen visste ikke hva de skulle si, andre trakk seg unna. Når jeg ser tilbake på det tror jeg det var vanskelig å forholde seg til kreften. På den måten visste de heller ikke hvordan de skulle snakke med meg.

Salbubæk Følling er i dag fri for kreft og går siste året på studiespesialisering ved Thora Storm videregående skole.

– Jeg ble kvitt kreften i 2009. Selv om jeg er erklært frisk, går jeg fremdeles til kontroller for å sjekke at kreften ikke kommer tilbake. Det er alltid en fare for tilbakefall, sier hun.

LES OGSÅ: Oliver døde av kreft før russetiden – hedres av klassekompisene

Krafttak mot Kreft

Nå skal Salbubæk Følling og resten av trondheimsrussen samle inn penger til kreftforskning. Bøssebæringsaksjonen er en del av den landsdekkende aksjonen Krafttak mot Kreft som Kreftforeningen arrangerer hvert år. I år gikk startskuddet på mandag, og aksjonen vil pågå i to uker. På Thora Storm videregående skole er det Iris Sørenssen (18) og Lone Claussen (20) som er ansvarlig for gjennomføringen av onsdagens aksjon.

– Det er nesten 200 russ fra skolen vår som skal ut å banke på dører onsdag ettermiddag. Også russen på de andre byskolene skal ut å gå med bøsser på onsdag. Vi kommer til å være ute fra 17.00, sier Sørenssen.

All russen som er med på bøssebæringsaksjonen kommer til å ha forseglede bøsser med logo fra Kreftforeningen, de vil også ha et id-kort og et armbånd kan Sørenssen fortelle.

– Vi på Thora Storm er ansvarlig for å dekke 144 ruter. Vi håper at folk har kontanter tilgjengelig når vi kommer. Om man ikke har kontanter har vi også mulighet til å ta imot penger på sms og vipps, sier Sørenssen.

Siden det er en intern konkurranse mellom byskolene om hvem som klarer å samle inn mest penger foretrekker russen at man gir kontanter. Alt som kommer inn gjennom overføringer registreres kun nasjonalt.

– Den som vinner den interne konkurransen får heder og ære, og gullbøssen. I tillegg er det en russeknute å delta på denne aksjonen, så derfor er nesten all russen med på dette, sier Claussen.

LES OGSÅ: Tilbyr hverdagshjelp til kreftsyke

– Samfunnsengasjert ungdom

Petter Spolén er Kreftforeningens aksjonsleder for Møre og Romsdal og Trøndelag. Han har en klar oppfordring til alle som får besøk av bøssebærere de neste to ukene.

– Ha kontanter tilgjengelig. Russen i Trondheim har en intern konkurranse om hvem som får samlet inn mest, men vi registrerer også hvor mye som samles inn etter by og fylke. Mitt håp er at Trondheim skal toppe denne statistikken når aksjonen er ferdig. At Trondheim blir Krafttak mot kreft-byen.

Målet for årets aksjon i Trondheim er å toppe fjorårets innsamlingsrekord, forteller Spolén.

– I fjor samlet russen inn over 900.000 kroner, det var over en dobling fra året før og ny rekord. Håpet er at vi kan slå rekorden også i år. Dette viser at russen ikke bare bryr seg om fest, fyll og fanteri. De er dyktige, samfunnsengasjerte ungdommer.

LES OGSÅ: Trøndere ga mer til russen og kreftsaken enn noen gang

Har selv uhelbredelig kreft

I år går pengene som samles inn til forskning på livsforlengende behandling for de med uhelbredelig kreft.

– Selv om over to av tre som får kreft blir frisk, er det også de som ikke blir det. I år vil pengene gå til forskning som kan bidra til at de med uhelbredelig kreft lever lengre, men også at de får bedre livskvalitet, sier Spolén.

Spolén forteller at all ekstra tid man kan få er utrolig viktig for personer som har uhelbredelig kreft.

– Jeg har selv uhelbredelig kreft. Jeg setter pris på all den ekstra tid jeg får med familie og venner. Derfor er årets aksjon ekstra viktig for meg.

Iris Sørensen, Hanne Følling og Lone Clausen oppfordrer alle til å ha kontanter klare når russen kommer rundt onsdag ettermiddag. Foto: Nils H. Toldnes