I midten av oktober fikk de to studiekameratene på sivilingeniørlinjen teknisk kybernetikk ved NTNU brev fra Forsvaret. Der sto det at de var innkalt til førstegangstjeneste med start 12. januar.- Brevet kom bare én uke før klagefristen gikk ut, så jeg sendte klagen med en gang, sier Jørgen Syvertsen. Det samme gjorde Martin Kvernland.I forrige uke kom svaret. Ingen av dem får utsatt førstegangstjenesten.- Det sto i avslaget at Forsvaret har endret rutinene, slik at studier ikke lenger er god nok grunn til å få utsatt førstegangstjenesten, refererer Martin Kvernland. Han frykter at førstegangstjenesten kan påvirke utdanningen svært negativt.- Ett år borte fra studiene kan føre til at du glemmer mye, i verste fall kan det bli nødvendig å ta opp fag igjen, sier Kvernland.Studiekameraten er enig.- I tillegg til at du kan glemme ting du har lært mister du samholdet med klassekameratene. I begynnelsen av studiene brukes det mye tid på å bli kjent, men når du kommer tilbake må du jo begynne i en helt ny klasse, sier Jørgen Syvertsen.

Ingen får utsettelse

De to studentene er ikke alene om å føle konsekvensene av Forsvarets nye rutiner. På NTNUs siv.ing.-linjer er i overkant av 100 studenter innkalt til førstegangstjeneste etter jul. Vernepliktskontakt Martin A. Sværen har hatt stor pågang av fortvilte studenter.- Før fikk studenter utsettelse på grunn av studier. Men på grunn av nye lovregulerte regler gis det ikke lenger utsettelse, sier Sværen. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) uttalte 1. november at Forsvarets behov for vernepliktige må ivaretas, men at det er viktig at man utviser fleksibilitet. Hun ville også undersøke om de nye innkallingsrutinene kan justeres.- Så godt som alle studentene har søkt om utsettelse, men ingen jeg kjenner til har fått det. Inntil det er vedtatt nye regler tror jeg ikke Vernepliktsverket vil ta hensyn til forsvarsministerens uttalelser, sier vernepliktskontakten.

Blokkerer studieplasser

Saksbehandler for siv.ing.-utdanningen i NTNUs studieavdeling, Åge Søsveen, bekrefter at rundt 100 sivilingeniørstudenter er innkalt. - Mange av de innkalte startet studiene nå i høst. Den første tiden som universitetsstudent er kritisk i forhold til å takle overgangen fra videregående skole, og vi så med en gang at dette var uheldig, sier Søsveen. Sett fra NTNUs side skaper Forsvarets nye praksis også problemer i forhold til opptaket.- Vi hadde ventelister ved opptaket nå i høst. Nå kan 100 studieplasser bli stående ubrukt etter jul. I tillegg må vi holde av plass ved neste års opptak, ettersom studentene skal fortsette studiene etter førstegangstjenesten, påpeker saksbehandleren.

Rektor involvert

NTNUs studiedirektør har sendt brev til Vernepliktsverket om saken, men det ser ikke ut til å ha hjulpet. Nå vil rektor Torbjørn Digernes ved NTNU engasjere seg i saken.- Det kan ikke bli slik at det er normalt at studenter blir innkalt til førstegangstjeneste midt i studieåret, for det er helt klart at det har betydelige skadevirkninger for studieprogresjonen, sier Digernes.- Jeg vil sørge for at vårt syn på saken kommer klart frem for Kunnskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet, sier NTNU-rektoren.Mens de venter på hva forsvarsministeren vil gjøre er studentene Martin Kverland og Jørgen Syvertsen nå i ferd med å skrive anker på avslagene fra Vernepliktsverket.

Forsvaret krever at Martin Kvernland (t.v) og Jørgen Syvertsen avbryter studiene sine ved NTNU Gløshaugen og avtjener førstegangstjenesten. Foto: MARIA GOSSE