28 personer betalte til sammen 50 810 kroner for konsertbilletter de aldri fikk. Bedrageriet skal ha foregått i perioden desember 2016 til mars 2017.

Mannen fikk ifølge dommen i Sør-Trøndelag tingrett betaling for billetter til Bon Iver, Elton John, Øystein Sunde, Vinjerock, Bob Dylan, Vibben 666, Kiss, The Weekend, Dream Teathre, John Mayer, Eva Skram, Deep Purple og Moods. Personene som betalte inn pengene så aldri noe til billettene. Totalt 27 personer har krevd erstatning i størrelsesorden 400 til 8000 kroner.

Kontaktet via Facebook

To trøndere som anmeldte forholdet la ut forespørsel på arrangørenes Facebook-side. De ble kontaktet av en person som sa han hadde billetter for salg.

Markus Jagersten ble i februar kontaktet av mannen og ble enig om å betale 1600 kroner for to billetter til John Mayer-konserten i Oslo i mai.

- Han tok kontakt og sa han hadde to billetter. Mannen fremstod som redelig, men jeg ser jo i etterkant at jeg var supernaiv. Han forklarte at han var På Gran Canari og ikke hadde råd til å reise til konserten i Norge. Han ba meg overføre pengene til en bankkonto, sier Markus Jagersten.

Falsk profil

Han så aldri noe til de to billettene til John Mayer-konserten i Oslo. Jagersten oppfordrer folk til å sjekke facebookprofilene til selgerne for å se om de er falske.

- Og bruk Paypal eller andre sikre betalingsformer hvor du kan få pengene tilbake, sier Jagersten.

Han fikk etter hvert billetter av en kompis.

- Konserten var enestående, sier Jagersten.

- Fikk bange anelser

En annen som ble kontakten av mannen vippset penger uten å få billetter i retur.

- Konserten jeg ønsket billetter til pleier å bli utsolgt med en gang. Jeg la ut en melding på Facebook og fikk svar fra en som sa han hadde billetter. Jeg vippset penger til mannen, men fikk bange anelser da jeg oppdaget at navnet jeg vippset til ikke var det samme som profilen på Facebook. I iveren etter å få tak i billetter tenkte jeg meg rett og slett ikke godt nok om, sier en av dem som ble lurt.

Forholdene ble anmeldt og bidro slik til at mannen kunne domfelles og erstatning ble utbetalt.

- Viktig å anmelde

- Dersom det er en bedrager på ferde, er det viktig å anmelde saken. Når flere anmelder samme person kan politiet få tatt de som står bak. Uten det hadde jeg ikke fått tilbake pengene mine, sier billettkjøperen som oppfordrer folk til ikke å bruke enkle metoder på overføring av penger.

Rådet fra personen er å møte billettselgeren og få billetten i hånden før du gir fra deg pengene.

Grovt bedrageri

Retten anser bedrageriet for grovt fordi det er begått ved flere anledninger eller over lengre tid, det har et systematisk eller organisert preg og lovbryteren har forledet allmennheten eller en større krets av personer. Mannen ble også dømt for å ha unnlatt å føre regnskap i foretaket han har vært styreleder for.

«Bedrageriet involverer enkeltmennesker på en måte som de aller fleste vil oppleve som svært ubehagelig. I så måte er antall fornærmede i saken mer sentralt enn det totale beløp bedrageriet gjelder. De fornærmede har måttet bruke mye tid i etterkant på å anmelde forholdene og opplyse saken overfor politiet og sin bankforbindelser», heter det i dommen.

Over 100 000 kroner

Mannen har operert både fra Trondheim og Spania. Han har forklart at han mistet jobben og at hans situasjon i Spania var vanskelig da han stod uten penger til både opphold og hjemreise. Retten har påpekt at bedrageriene startet før avreisen til Spania og at denne var finansiert av andres penger.

Retten mener også at bedrageriene har et større omfang enn det som er anmeldt og at han skal ha bedratt folk for over 100 000 kroner i perioden desember-april. Mennenes firma er slått konkurs.

Saken gikk som tilståelsesdom i Sør-Trøndelag tingrett. Siktede tilstod samtlige forhold.

Vinjerock: Arrangementet i Jotunheimen er svært populært og billettene ble revet vekk på kort tid. Mannen hevdet han hadde billetter å selge. Her er Fagernes Yacht Club på scenen. Foto: Lars Østbye Hemsing