– Med en gang nyheten om at Fiskhallen skulle stenge dukket tanken opp, forteller Ina Hetling (26).

I august åpner hun et splitter nytt fiskeutsalg i Trondheim sentrum. Navnet blir Færsk Trondheim. Hun har flere lokaler i sikte, men vil ikke gå ut med detaljene før avtalen er i boks.

– Vi skal ha et lite lokale og vil ikke lage egen fiskemat eller røyke fisk. Det tar vi heller inn fra dyktige leverandører i regionen. På ferskfisk har vi én leverandør og tilbyr det som er tilgjengelig etter sesong og fangst. Målet er ikke å ha «alle» fiskesortene inne alltid, men heller at det vi har inne skal være ferskt og av topp kvalitet, sier hun.

Butikken skal også ha en kjøttdisk, med et lite utvalg av kjøtt til enhver tid. Men hvilke varer vil variere etter sesong.

Lettsaltet torsk, skrei- og uerfileter i disken.

Vil ha de unge

Trondheim har de siste månedene opplevd at to uavhengige butikker, med ferskvarer, har gitt seg. I februar i år kastet Mathallen inn håndkleet i Trondheim, etter 18 måneders drift. En knapp måned senere meldte Fiskhallen at butikken legges ned, etter over 50 års drift i samme familie. Det er solgt fisk i 103 år i de samme lokalene i Taraldsgårdsveita.

– Fiskhallen hadde mange faste kunder, nå håper vi at de finner veien til vår butikk. I tillegg håper vi å tiltrekke oss en litt yngre kundegruppe også. Derfor er det viktig for oss å gå ut med dette så fort som mulig, for å tette hullet etter Fiskhallen, sier Hetling.

I tillegg til butikkdriften skal Hetling tilby kassesalg av frossen fisk og helgepakker med fersk fisk som kundene kan hente torsdager og fredager i et lokale utenfor Trondheim sentrum. Dette starter de med allerede i mai.

Ina Hetling (til høyre) starter opp ny ferskvarebutikk - Færsk - i Trondheim sentrum i løpet av året. Stine Turbekmo er allerede i gang med Færsk inne i Bunnpris' lokaler på Brekstad.

To 26-åringer

Med seg på laget har hun Stine Turbekmo (26) som like før jul i fjor startet ferskvaretilbudet Færsk på Brekstad, sammen med Johannes Ole Vinge Ørsleie. Nå blir Turbekmo medeier i Færsk Trondheim, og skal bidra med råd og erfaringer fra sine første måneder som butikkdriver. De to 26-åringene har bare kjent hverandre noen måneder, og ble koblet sammen av Inas far, Per R. Hetling, som har vært prosjektleder for utbygger på «nye» Kystgården, tidligere Torgsenteret, på Brekstad.

– Det føles som om vi har kjent hverandre hele livet. Vi deler veldig mye av de samme ideene, sier Hetling.

Den lille disken hos Færsk på Brekstad er full av skrei, laks, hyse, uer, kveite, blåskjell, reker og sjøkreps. Stine Turbekmo er utdannet blomsterdekoratør og legger vekt på at varene skal presenteres så fint som mulig. I løpet av året kommer konseptet til Trondheim.

Solgte leilighet

Turbekmo forteller at mange har ønsket et ferskvaretilbud igjen på Brekstad, etter at Coop Mega la ned i 2014. Hun fikk en god start før jul, og det fortsatte i januar og februar. Men mars har vært rolig.

– Nå har nok mange vendt seg til å ikke ha ferskvaretilbudet, de har fått et nytt handlemønster. Det holder ikke med fine ord fra politikere om småbedrifter og næringsutvikling om ikke de, og folk flest, bruker tilbudet, sier Turbekmo.

Derfor synes hun også det er interessant å ha en fot i Trondheims-butikken, hvor markedet – og konkurransen – er større. Per R. Hetling er også med eiersiden i Færsk Trondheim, og har gått inn med startkapital.

– I tillegg har jeg gått inn med penger etter at jeg solgte leiligheten min i høst, forteller Ina Hetling.

– Det har gått fort. Vi kjente ikke hverandre for to måneder siden. Men nå er vi to «småjenter» på 26 som ønsker å satse på fisk. Det er ikke noe risikoprosjekt. Markedet er der, mener Ina Hetling (til venstre) og Stine Turbekmo.

Erfaring fra Ravnkloa

Hetling er spent, og forventer mange skeptiske spørsmål til hvordan dette skal gå. Men den unge gründeren mener risikoen er liten. Folk vil ha fersk fisk, og hun trekker frem at fiskebutikkene på Heimdal og i Ravnkloa begge går godt. Mathallen var et helt annet konsept.

– Fiskhallen gikk ikke konkurs, men la ned av andre grunner. Vi ser at mange er opptatt av fersk og fin mat, uten tilsetninger. Vi skal også ha kurante priser. Vi kan nok ikke konkurrere med de store kjedene på pris, men dette skal ikke være et eksklusivt tilbud for de få, sier Hetling.

Trondjemmer Ina Hetling har tatt noen turer over fjorden til Brekstad de siste månedene for å forberede seg til oppstart av eget fiskeutsalg.

Hun er utdannet næringsmiddelteknolog og har dessuten erfaring med fisk fra jobb i Ravnkloa fisk og skalldyr.

– Jeg har lenge hatt en drøm om å starte opp noe eget innenfor salg av mat. Nå gleder jeg meg veldig til å komme ordentlig i gang. Vi skal få fersk fisk ut til folket, sier 26-åringen.

– Jeg tror ikke det var så mange under 30 som gikk i Fiskhallen. Men dem vil jeg ha med her, i tillegg til de gamle kundene. Mange unge er blitt veldig opptatt av mat uten tilsetinger, sier Ina Hetling som får råd av Stine Turbekmo etter Færsk-oppstarten på Brekstad.