Eiendomsmeglere i de største hyttekommunene i Trøndelag er spente på responsen på alle visningene som skjer denne høstferien.

- Vi har mange interessenter, kjappe salg og gode priser. Den endelige «dommen» får vi jo etter høstferien, som er det mest heftige visningstiden i året, sier eiendomsmegler Olav Granheim i Aktiv Eiendomsmegling i Oppdal.

De andre meglerne som operer i det midtnorske hyttemarkedet som Adresseavisen har vært i kontakt, er enige:

- Det er bra trykk i markedet, både på tomter og brukthytter. Omsetningstiden virker å være lavere i år enn hva den var i fjor. Vi har solgt flere hytter så langt i år som vi gjorde i hele fjor. Selv nådde jeg målet i årsbudsjettet mitt da jeg var ferdig med august, så det har vært et sinnssykt bra trykk, sier rådgiver Stian Knutsen hos Eiendomsmegler 1 i Oppdal.

Økende pris

- Gjennomsnittet av kvadratmeterprisen er på 26 000 kroner og nærmer seg 27 000 kroner her i Oppdal. Det er ikke mange årene siden denne lå på rundt 23 000 per m², fortsetter Knutsen, som legger til at fritidsleilighetsprosjektet ved Skifer Hotel i Oppdal har over 50 forhåndsinteresserte.

- Og det er før vi er ordentlig i markedet. Så kort oppsummert så vil jeg si at det er et veldig bra trykk i Oppdal om dagen, og optimismen er sterkere enn aldri før.

Også Stian Søreng, som selger fritidsboliger med base fra Melhus, melder også om god interesse for fritidsboliger.

- Det er bra besøk på visningene og eiendommene selges relativt raskt med visse unntak, selvfølgelig. Spesielt hytter med alle fasiliteter som vei, vann, strøm og kloakk er etterspurt. De mest attraktive hyttene nå for tiden, ligger sentrumsnært steder som Røros eller Oppdal og har samtidig kort vei til turterreng, sier Søreng.

Venteliste på fritidsleiligheter

- Av de 59 hyttene som ligger for salg under Oppdal på finn.no, så er 18 prosjekterte hytter, og kun 41 hytter er til salgs i et marked på flere tusen hytter. Det er ikke spesielt mange. Det er rett og slett ikke så mange som selger hyttene sine, sier Per Hårstad i Heimdal eiendomsmegling. Han har åtte visninger i Oppdal i helgen og har henvendelser på alle fritidsboligene.

- Vi har venteliste på fritidsleilighetene i Hovdin gard, så leilighetene som ligger sentralt og har en bra standard, er populære. Men hytter over fem millioner kroner er tungsolgte. Alt mellom to og tre millioner kroner selges derimot raskt, sier Hårstad.

Også fritidsleilighetene i det som var Hotel Nor har fått fart på seg. Nå er det 12 av 38 fritidsleiligheter igjen.

- Vi får nok solgt noen i helga også, sier Eirik Digernes hos Krogsveen.

Økt tomtesalg

Det er tomteprisene som gjør at prisene nå har en moderat utvikling i landet.

- Norge har fullt av fine tomter og natur, over 70 000 tomter som ligger mer eller mindre ferdigregulerte i alle prisklasser. Det er også kapasitet på byggesiden, og da får du til brukbare priser, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Han mener at trenden fra i fjor med høyt tempo i fjellheimen fortsetter.

- Vi ligger an til å få nye rekorder både på hytter som skifter eier, på tomtesalg og på bygging av nye hytter. Vel 600 000 kvadratmeter med fritidsboliger bygges i 2016, noe som er det er det høyeste noensinne, sier Øye. Han understreker at det i Midt-Norge er relativt sett billigere å bygge eller kjøpe hytte enn på Østlandet.

- Oljebremsen og usikkerhet i flere bransjer berører ikke hyttemarkedet?

- Nei, det slår ikke inn. Også i kriserammede områder i vest holder prisnivået seg. Hytta er på en måte motvekt til all usikkerheten, men jeg synes det er overraskende at trøkket holder seg omtrent like høyt som i fjor høst.

foto
Nye rekorder: Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret melder om nye rekorder på hytter som skifter eier, på tomtesalg og på bygging av nye hytter. Vel 600 000 kvadratmeter med fritidsboliger bygges i 2016, noe som er det er det høyeste noensinne, sier Øye. Foto: Eszter Simone
foto
Stor aktivitet: Det er både høy byggeaktivitet og det meldes om godt salg av hytter og tomter, som her i Oppdal, den største hyttekommunene nord for Dovrefjell. - Jeg nådde målet i årsbudsjettet mitt da jeg var ferdig med august, så det har vært et sinnsykt bra trykk, sier rådgiver Stian Knutsen hos Eiendomsmegler1 i Oppdal. Foto: Ludvig Killingberg