På sin egen facebook-side (ekstern lenke) meddeler Trond Giske, nestleder i Ap dette klokka 20.29 søndag kveld:

På landsmøtet i Ap i 2015 ble Trond Giske enstemmig valgt til en av partiets to nestledere.

Les også: Trond Giske trekker seg etter Støre-press

Dette til tross for at ryktene om hans livsførsel var mange. Lederen i partiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, innrømmet i et intervju med Aftenposten lørdag at hun har kjent til ryktene i lang tid.

foto

Ikke en maktkamp

Giske ble AUF-leder i 1992 og raskt en ledende figur i den interne Nei til EU-opposisjonen i Ap. Han har i flere år vært kjent som en av partiets fremste debattanter og en fryktet politisk motstander, skriver Aftenposten.

Les også: Aglen: - Gjør dette for å redde sitt ettermæle

Giske er gjennom årene hyppig nevnt som en fremtidig Ap-leder. Etter valgnederlaget i fjor høst startet spekulasjonene om at Jonas Gahr Støres dager kunne være talte, og at Giske var en som kunne overta. Viljen er det få som tviler på.

Kjapt hode

Giske beskrives som svært intelligent og med stor arbeidskapasitet. Kilder viser til at han på Trondheim Katedralskole tok både musikk- og naturfaglinjen samtidig, og fikk «Kongens ur», en ære innstiftet av kong Karl Johan. Uret gikk opprinnelig til fattige og flinke elever. I dag tildeles det fremragende elever med sosialt engasjement.

Kontroversiell lederstil

Få av Giskes kritikere ønsker å uttale seg åpent om hva de mener er problemene med Giskes arbeidsstil og lederegenskaper. Inntrykket av en maktglad politiker har festet seg langt utover Aps rekker.

Det kom også til uttrykk da Giske var hovedpersonen i den satiriske romanen Kongepudler, hvor plottet er at han og Ari Behn slår seg sammen for å kaste Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre.

Ikke fløyenes mann

I begynnelsen av Giskes karrière ble han oppfattet som politisk kontroversiell og en del av partiets venstreside, blant annet med fokus på motstand mot EU.

Han ble valgt inn på Stortinget alt i 1997, ble statsråd i 2000. Og har bestyrt hele tre ulike departementer.

Nå er de fleste av Giskes støttespillere og kritikere enige om at diskusjonene rundt ham handler mer om form og stil enn politisk uenighet.

– Trond står politisk midt i partiet. Han er ikke talerør for noen fløy, uttalte Wegard Harsvik, årelang venn og politisk partner, nå rådgiver for LO-lederen til Aftenposten i september.

I striden etter valgnederlaget oppfattet mange i partiet at Giske fraskrev seg sin del av ansvaret for nederlaget. Det gjeldt ikke minst skatteopplegget, der Ap i valgkampen lovet 15 milliarder kroner i skatteskjerpelse. Etter valget distanserte Giske seg fra skatteopplegget. Dette var også en viktig del av kritikken mot Giske, blant annet fra partiveteran Martin Kolberg.

Fryktet og beundret

Myteomspunnet er ord som brukes om den 51 år gamle trønderen. En person som har vist en fabelaktig evne til å bygge nettverk, ikke minst i fagbevegelsen.

Blant politiske motstandere blir han både beundret og fryktet som kunnskapssterk, en finslepen retoriker og en brutal slugger når det passer.

I partiet og blant politiske kommentatorer fremstilles han som en av de fremste politikeren i sin generasjon.

Men på sentralstyremøte tirsdag kan det være over. Dersom Giske trekker seg som nestleder, vil han trolig forlate sentralstyret. Om han kan fortsette som fraksjonsleder og nestleder i finanskomiteen er usikkert. Vervet fikk han fordi han var nestleder og han danket ut Marianne Marthinsen som hadde jobben i forrige periode og som ønsket gjenvalg.

Les også kommentaren: Hvorfor stormer det alltid rundt Trond Giske?