De siste tre årene har norske nettskoler mottatt 15 millioner årlig i støtte fra det offentlige, men fra neste år er det foreslått at all støtten fjernes.

– Dette vil spesielt gå utover de svake gruppene i samfunnet som ønsker å kvalifisere seg til arbeidslivet, sier Torhild Slåtto, direktør i Fleksibel utdanning Norge.

Ødeleggende for utviklingen

Over 21 000 studerer ved norske nettskoler, og mange av studentene kan ikke ta utdanning på annen måte. Slåtto sier Norge har hatt en god teknologisk og pedagogisk utvikling på nettskolene de siste årene, og at det vil være veldig uheldig å fjerne støtten.

– Norge har vært flinke til å utvikle pedagogisk gode nettstudier, og har tilbudt gode løsninger og støtte til grupper som trenger litt ekstra tilrettelegging - for eksempel synshemmede, sier direktøren.

– Det vil være ødeleggende for denne utviklingen dersom støtten blir fjernet, fortsetter hun.

Historisk

Daglig leder i eCademy, Kjell Rosland, sier at de tidligere år har mottatt mellom 300 000 og 600 000 kroner fra det offentlige, og påpeker at det er synd regjeringen ønsker å fjerne muligheten til å søke om denne støtten.

– Dette vil ramme folk som ikke har tilgang til studier på noen annen måte - de som bor et sted uten studietilbud, og ikke har muligheten til å flytte av forskjellige årsaker, sier lederen.

– I tillegg vil nettskolene være det eneste undervisningstilbudet uten offentlig støtte, og det vil være første gang i historien det offentlige ikke støtter nettstudier, legger han til.

Eneste støtten i Norge

Rosland påpeker at det offentlige er det eneste stedet norske nettskoler kan støtte til prosjekter og utvikling av studiene.

– Den støtten vi har fått hittil har vært de eneste nasjonale midlene vi kan søke om. Vi kan samarbeide med andre land og søke om midler i EU, men disse støtteordningene har ikke fokus på utvikling innenfor norske studier.

Klarer seg uten støtte

Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) søker ikke om noe ekstern støtte til sine 50 nettkurs. Dekan Per Borgesen sier de klarer seg helt fint med inntekten fra kursavgiftene de har på kursene.

– Vi tar 5000 kroner for fem studiepoeng, og det dekker utgiftene vi har med kursene, sier han.

Ikke nødvendig med særskilt støtte

Statssekretær for kunnskapsministeren, Bjørn Haugstad (H) sier det ikke er nødvendig med støtte til alle nettskolene i landet.

– Regjeringen mener nettstøttet læring bør være en del av utviklingsarbeidet ved alle høyskoler, universiteter, fagskoler og andre utdanningsinstitusjoner. Derfor er det ikke nødvendig å gi særskilt støtte til utviklingsarbeid ved utvalgte nettskoler, sier han.

Nettskoler som står i fare for å miste støtte:

ABC-company E-skuvla As

Akademiet Nettstudier

BI Bank og Forsikring

Campus NooA AS

CampusOnline.no

eCademy

Folk Bibelskole

Folkeuniversitetets

Nettstudier

Heltberg Nettstudier

Lazanor Connecting

Luftfartsskolen

Næring og Samfunn

Nettskole

NKI Nettstudier

NKS Nettstudier

Norges Byggskole

Norsk Nettskole AS

Norsk Industri nettskole

Opplæringskonsult AS

Scandinavian Language

Training Institute

Senter for eiendomsfag

Stiftelsen TISIP

Statssekretær Bjørn Haugstad sier det ikke er nødvendig å gi særskilt støtte til utviklingsarbeidet ved nettskoler. Foto: Pressefoto
Torhild Slåtto tror en stopp i støtten til nettskoler vil gå utover de svake i samfunnet, som ønsker å kvalifisere seg til arbeidslivet. Foto: Privat