Selv om du er godt trent, er du langt i fra «safe». Snømåking kan gi ryggen en real knekk.  Snømåking er nemlig selve oppskriften på ryggtrøbbel.

Vridning

Norsk kiropraktorforening har derfor sendt ut noen retningslinjer, som plutselig ble svært så aktuelle i Trøndelag i helgen, og helt sikkert videre denne uken.

– Bakgrunnen for å gå ut med dette, er at arbeid som innebærer tunge løft og vridning, gir veldig fort vondt i ryggen. Snømåking i utgangspunktet sunt fordi det innebærer fysisk aktivitet, men det forutsetter at biomekanikken er i orden.

Stor pågang

– På våre kontorer så ser vi at det er ekstra pågang i forbindelse med snøfall. De akutte problemene kommer i forbindelse med hjulskift og snømåking. Varm godt opp og ta på dere ordenlige klær, og husk på å unngå tunge løft med vridning, sier Joachim Andersen.

Ingen er trygge.

– Selv om man er godt trent gjennom løping og ski vinteren gjennom, er man ikke skånet fra ryggtrøbbel. Snømåking er uvant aktivitet for kroppen for de aller fleste, og derfor reagerer den litt med sjokk så fort man setter i gang hardkjøret med snømåka, sier manuellterapeut Frode Hilde.

Varier kastene

Har man erfaring med vektløfting og øvelser med lignende bevegelser, er man hakket bedre rustet.

Vi andre bør ta med oss noen tips.

– Problemet med snømåking er at det er en ugunstig bevegelse for ryggen. Man står ofte fremoverbøyd og foretar en siderotasjon. Har man i tillegg litt for mye tung snø på spaden, og gjerne kaster til samme side hver gang, så kan man fort gå på en smell.

Mange av oss bruker en måke som er en kombinasjon av spade og skuffe.

– Disse har litt lang stang, og det blir litt mye snø per tak. Bytt side hvert femte spatak, og unngå bråe kast til sidene, sier Hilde.