Det ble i går klart at en 68-åring fra Trondheim er smittet av legionærsyke. Smitten ble oppdaget den 16. august, da mannen var innlagt på St. Olavs hospital. Allerede 01. august hadde mannen begynt å føle seg slapp. Han var i dårlig form og hadde tungt for å puste. Mannen ble lagt inn med alvorlig lungebetennelse 10. august, og en knapp uke senere ble legionellabakterien påvist.

68-åringen gikk på medisiner som svekker immunapparatet, og var derfor svært mottakelig for smitte. Han reagerer positivt på medisinene han har fått mot legionella, og ingen av de 20-25 andre pasientene på den aktuelle avdelingen ved Betania skal ha symptomer på smitte.

To smittekilder

Også i mannens bolig ble det konstatert smitte. Kommuneoverlege Helge Garåsen forklarer det med at temperaturen på vannet i mannens varmtvannstank var svært lav, og at leiligheten hadde stått tom og dusjen ubrukt i flere uker.

- Det gir optimale forhold for vekst av legionellabakterier, sier han.

At smitten har to mulige kilder, mener han er tilfeldigheter:

- I og med at legionella er en del av det naturlige miljøet, vil det sporadisk blomstre opp, og det kan skje hvor som helst, sier han.

Egen tank

- Pasientprøven må stå en dag til på mikrobiologisk avdeling på St. Olavs hospital før vi eventuelt kan si hvilken av kildene som har smittet mannen, sier hun.

Garåsen understreket at mannen hadde egen varmtvannstank for sin leilighet, og at det derfor ikke er grunn til frykt for beboerne i blokken mannen bor i.

- Risikoen for smitte er ikke større i naboleiligheten enn den er i naboblokka, sier han, og forsikrer at det også blir gjort saneringstiltak i mannens bolig.

Strakstiltak

På rehabiliteringssenteret er det satt i verk strakstiltak i form av demontering og desinfisering av dusjhoder og oppvarming av varmtvannstankene opp mot 80 grader.

- Videre vil vi ta prøver av varmtvannsanlegget i de øvrige bygningene og gå gjennom våre rutiner for kvalitetssikring, sier institusjonssjef på Betania Malvik, Kåre Bandlien. - Vi vil dessuten følge nøye med på allmenntilstanden til beboerne og vurdere om noen av dem som er utskrevet i løpet av de siste tre ukene trenger spesiell oppfølging, sier han.

Betania er privat og eies av Lukas-stiftelsen.

Foto: RICHARD SAGEN