Det fins mange tall som kan si noe om hvordan det står til i landets kommuner. I tillegg er det selvsagt mange kvalitative mål som er vanskelig eller umulig å tallfeste.

I denne saken har vi laget fem kart basert på ting som kan telles, for å si noe om ulike sider av kommune-Norge. Du kan zoome og flytte utsnittet i alle kartene. Ved å klikke på en kommune får du se flere detaljer.

Befolkningsvekst

129 av landets kommuner har hatt synkende innbyggertall de siste fem årene, Selv om folketallet i Norge har økt med over en kvart million i denne perioden. Veksten har vært aller størst i Skaun kommune.

Befolkningsendringene preges av sentralisering, viser tallene fra SSB.

I kartet under er kommunene med størst vekst de siste fem årene markert med mørk farge.

Arbeidsledighet

Den ferskeste statistikken fra Nav viser at det er 78.200 helt arbeidsledige i Norge.

- De siste fem månedene har vi sett en positiv utvikling på arbeidsmarkedet. Det har vært en økning i antall ledige stillinger som lyses ut og antallet nye arbeidssøkere går stadig nedover. Samtidig ser vi at det er en økning i personer som går lenge ledig, og da særlig i fylker og yrker som har vært hardest rammet av nedbemanningen i oljesektoren, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Kartet under viser arbeidsledigheten i alle landets kommuner. Kommunene med høyest ledighet er merket med mørk farge.

Eldrebølgen

Andelen eldre i befolkningen er økende, et fenomen som ofte omtales som eldrebølgen. Årsakene er blant annet høye fødselstall i årene etter andre verdenskrig, kombinert med lavere fødselstall de siste tiårene. I tillegg gjør et stadig bedre helsevesen at folk lever lenger.

Det blir dermed færre folk i yrkesaktiv alder sammenlignet med pensjonister, noe som skaper både økonomiske og praktiske utfordringer for velferdsstaten. I 2050 vil for eksempel andelen av befolkningen som er over 80 år være om lag dobbelt så stor som i dag.

Kartet under viser hvordan SSB anslår at eldrebølgen vil slå innover landet. Tallene som er brukt er andel over 67 år i prosent av de i alderen 18-66 år. De mørkeste kommunene er de med høyest andel eldre i 2040.

Kommuneøkonomi

Kommunens økonomi legger rammene for hvilke tjenester kommunen kan tilby sine innbyggere.

Kommunaldepartementet har en hovedindikator for den økonomiske balansen i en kommune. Det er netto driftsresultat i prosent av inntektene som hovedindikatoren for den økonomiske balansen i en kommune. Tallet viser hvor mye kommunen har igjen til sparing og investeringer når man har betalt renter, avdrag og kostnader til drift.

Ifølge Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi bør netto driftsresultat over tid utgjøre om lag 3 prosent av inntektene.

Kartet under viser dette tallet for alle landets kommuner. De med mørkest farge hadde den beste økonomien i 2016. Siden tallet kan svinge fra år til år har vi inkludert de tre siste årene. Tallene kan du se ved å klikke på den enkelte kommune.

Offentlig ansatte

I Norge jobber rundt hver tredje sysselsatte i offentlig sektor. En stor andel offentlige arbeidsplasser kan innebærer mange trygge arbeidsplasser som er lite utsatt for svingninger i økonomien, men det kan også si noe om mulighetene på arbeidsmarkedet i kommunen.

- Vekst og utvikling i lokalt næringsliv er et viktig grunnlag for befolkningsutvikling og kommuneøkonomi. Sysselsatte i privat sektor som andel av totalt antall sysselsatte sier noe om aktiviteten i privat næringsliv i kommunen. Høy andel sysselsatte i privat sektor kan indikere at det generelt er gode forhold for næringsvirksomhet i kommunen, sier sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Kartet under viser hvor stor andel av de sysselsatte som jobber i offentlig sektor. Andelen er høyest i de mørkeste kommunene.