I Åfjord er det flertall for at nykommunen skal hete «Åfjord». I Roan er det flertall for «Bjørnør».

Torsdag er det kommunestyremøter i både Roan og Åfjord, og navn på den nye kommunen står på sakskartet. De to kommunene kommer ikke til å bli enige om et felles navn.

Har du kontroll på de nye kommunenavnene etter sammenslåingene i 2020? Test kunnskapene dine her.

Kongen må bestemme

- Vi får det ikke til. Da er det Kongen i statsråd som må bestemme, sier ordfører Vibeke Stjern (Ap) i Åfjord. Hun vil at nykommunen skal hete «Åfjord». Hun er trygg på at det blir flertall i kommunestyret for det.

«Bjørnør», sier naboen i nord, ordfører Einar Eian (H) i Roan.

- Jeg er ganske overbevist om at kommunestyret i Roan går for det, sier ordføreren i den minste av de to kommunene som skal slå seg sammen fra 1. januar 2020.

- Jeg har hele tida ment at den nye kommunen må ha et nytt navn, sier Eian og minner om at det i fellesnemnda mellom de to kommunene var et knapt flertall for Bjørnør-navnet med ti mot åtte stemmer.

  Hva bør den nye kommunen hete? Åfjord Bjørnør Nord-Fosen Vil ha et annet navn! Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Hva bør den nye kommunen hete? Åfjord 31% Bjørnør 27% Nord-Fosen 30% Vil ha et annet navn! 12% Du har allerede stemt 5697 stemmer

foto
«Bjørnør»: Det mener ordfører Einar Eian (H) og flertallet i kommunestyret i Roan. Foto: Kim Nygård

Bjørnør som arbeidsnavn

- Det er tross alt fellesnemnda som skal ta avgjørelser som har betydning for den nye kommunen, og i dette tilfellet har de innstilt på Bjørnør som kommunenavn. Bjørnør ble også brukt som arbeidsnavn i intensjonsavtalen mellom Roan og Åfjord, etter forslag fra politikerne i Åfjord, fortsetter Eian.

Bjørnør var navnet til en gammel kommune fra 1837 til 1893 for det som senere ble til Stoksund, Roan og Osen kommuner. Stoksund er fra 1964 en del av Åfjord. Men Vibeke Stjern i Åfjord mener folk i resten Åfjord ikke har noen identitet knyttet til Bjørnør-navnet.

Hemne, Halsa og Snillfjord har blitt enige om nytt navn.

- God start med Åfjord-navnet

- Åfjordnavnet er innarbeidet og vil gi den nye kommunen en flying start, sier dagens åfjordordfører. Vibeke Stjern argumenterer med at de har vært i en prosess der Åfjord-navnet har fått sterk tilslutning.

- Spørreundersøkelse, innspill fra folk, faglige råd, omdømme og økonomi er grunner til at «Åfjord» blir navnet. Og for egen del så handler det også om hva som står på ryggen til spillerne på det som i dag heter gutter 14, Åfjord, sier ordfører og fotballmamma Vibeke Stjern.

- Det blir en flott start med det navnet. Det er veldig klokt å beholde navnet til den største kommunen, så kommer vi i gang kjapt, fortsetter Stjern. Men kommunevåpenet til dagens Roan kommune mener hun vil passe godt på nykommunen.

- Kommunevåpenet til Roan med tre terner kan symbolisere Åfjord, Stokksund og Roan.

«Bjørnør» brukes i Osen

Hun har ikke noen tro på at Åfjord-navnet kan føre til at innbyggerne i Roan føler seg overkjørte. Vibeke Stjern minner også om at ordfører John Einar Høvik (Ap) i Osen har bedt om at nykommunen ikke bruker navnet «Bjørnør».

Osen-ordføreren argumenterer med at Bjørnør-navnet er i bruk i ulike sammenhenger i Osen.

- Den argumentasjonen kjøper jeg ikke, sier ordfører Eian i Roan. Bjørnør lensmannskontor ligger i Osen.

- Men det opphører fra 1. januar 2018. Ellers er det historielag og andre organisasjoner som bruker Bjørnør-navnet. Det har ingen betydning for valg av kommunenavn, sier ordfører Eian.

Historisk og godt navn

- Bjørnør er et historisk godt navn. Det går helt tilbake til sagatida og det har vært i bruk som kommunenavn. I Roan identifiserer ikke folk seg med navnet «Åfjord». Det er en fjord på grensa mellom Bjugn og Åfjord.

Einar Eian mener det blir lettere å danne en ny kommune med et nytt navn.

- Tilbakemeldinger jeg har fått fra innbyggerne, er at om kommunenavnet blir Åfjord, vil det bare virke som om Roan blir innlemmet i Åfjord. Jeg tror ikke folk i Roan vil føle at vi starter noe nytt og spennende dersom den nye kommunen får navnet til naboen i sør.

Navnekomiteen med seks medlemmer fra Roan og seks medlemmer fra Åfjord endte opp med tre navn: «Nord-Fosen» fikk én stemme, «Bjørnør» fire og «Åfjord» seks. Stjern minner om at det var et medlem fra Åfjord som ikke deltok i avstemningen.