Det var lille nyttårsaften i fjor at politiet i Trondheim fikk en telefon fra Royal Garden hotell om at en gjest var blitt akutt syk. Betjeningen stusset over ting de så på rommet til mannen, og varslet politiet om den 64 år gamle mannen fra Bærum. Da politiet undersøkte rommet, fant de en stor mengde kontanter – nærmere 1,5 millioner kroner.

Dette er kontantene politiet beslagla ved et hotell i Trondheim i romjula i fjor - ca. 1,5 millioner kroner. Mannen som hadde pengene er senere dømt til fengsel i elleve år og seks måneder fengsel for befatning med 761 kilo hasj. Mannens søster i Trondheim oppbevarte i en periode 800 000 kroner for ham.

Mens mannen var innlagt ved St. Olavs hospital, fortsatte trondheimspolitiet etterforskningen av saken. Dette førte til at de fikk påvist et sted i byen hvor ytterligere 300 000 kroner var gjemt.

Søster varslet politiet

Det var 64-åringens søster som fortalte politiet om pengesummen.

- To-tre dager etter at pengene var funnet på hotellrommet kom hun og fortalte om disse pengene. De var gravd ned i skogen i nærheten av huset hennes i Trondheim, sier politiadvokat Bente Bøklepp ved Trøndelag politidistrikt.

Opplysningene om den spesielle saken fra hotellet i Trondheim ble kjent i forbindelse med aktor Lars Erik Alfheims innledningsforedrag i rettssaken i Oslo tingrett, hvor hasjbaronen Gjermund Cappelen satt på tiltalebenken sammen med den tidligere politilederen Eirik Jensen i fjor.

Høsten 2015 ble den samme 64-åringen fra Bærum dømt til 15 års fengsel for å ha oppbevart og solgt 1,2 tonn hasj for Cappelen. I dommen måtte mannen, som har jobbet som helsearbeider, også tåle inndragning av 600 000 kroner. Helsearbeideren anket denne dommen og da han oppholdt seg i Trondheim i fjor, var det like før ankesaken skulle starte i Borgarting lagmannsrett. Etter pengebeslaget, ble han helerisiktet og varetektsfengslet frem til ankesaken.

Oppbevarte 800 000 kroner

Helerisiktet ble også mannens søster, og mandag måtte hun møte i Sør-Trøndelag tingrett. Der erkjente hun uforbeholdent heleri – ved å ha oppbevart penger som hun skjønte stammet fra kriminelle handlinger.

Fra 4. august 2015 til 29. desember i fjor, oppbevarte hun ca. 800 000 kroner for broren sin i hjemmet sitt i Trondheim.

- Det har kommet frem i avhør av både siktede og broren, at han har kommet med disse pengene til henne og at hun oppbevarte dem for ham. Broren er domfelt i en større narkosak, og vi mener at pengene stammer fra dette. Den 29. desember kom broren og hentet deler av dette beløpet, sier Bøklepp.

Følte seg presset

De resterende 300 000 kronene ble gravd ned.

Den siktede kvinnen ble dømt til samfunnsstraff.

- Hvem gravde ned pengene?

- Det var siktede, som i fortvilelsen, gravde ned pengene, sier Bøklepp.

Det går frem av dommen at søsteren var redd og følte seg presset til å hjelpe sin bror. Tingretten mener at hun har gjort dette uten å ha hatt et forbrytersk motiv.

Under tvil har dommeren kommet til å kunne dømme kvinnen til samfunnsstraff, selv om det normale i slike helerisaker er ubetinget fengsel. Det vises i den forbindelse til kvinnens uforbeholdne tilståelse samt at hun ikke hadde noen vinning ved sin handling. Samfunnsstraff var også straffeforslaget fra aktor.

Advokat Arve Røli er den siktede kvinnens forsvarer.

- Hun er glad for at saken nå er avgjort, og har vedtatt dommen, sier advokat Arve Røli, som forsvarte kvinnen i retten.

Etter ankesaken i Borgarting lagmannsrett fikk broren redusert straff. Han ble dømt til elleve år og seks måneder fengsel for befatning med 761 kilo hasj – tre og et halvt år mindre enn i tingretten.

Inndragning av pengene hans ble gjort i forbindelse med denne straffesaken, går det frem av dommen i Sør-Trøndelag tingrett.