Når Trondheim kommune varsler om at de hittil har fått 30 000 svineinfluensavaksiner, har de i realiteten kun fått 27 000 vaksiner.

Det er praktiske årsaker til svinnet, ikke slurv fra helsepersonellet, ifølge assisterende kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen i Trondheim.

Ikke noe å gjøre med

– Vaksinen mot sesonginfluensa kommer i ferdig doserte sprøyter. Svineinfluensavaksinen kommer på glass à ti doser. Det betyr at helsepersonellet selv må fordele vaksinene. Problemet da er at vakuumet i sprøytene, som må være der, gjør at en dråpe vaksine blir sittende igjen i nåla og ikke blir utnyttet, forklarer Vonen.

Dette har vært frustrerende for mange av helsepersonellet. Men det er det ingenting å gjøre med dette ifølge Vonen.

Alle får nok

For at alle skal få nok stor vaksine betyr det at helsepersonellet må ha en anelse mer vaksine i sprøyten. Det betyr at det i praksis kun vil være ni, og ikke ti doser i hvert glass.

– Betyr det at ti prosent av befolkningen ikke får vaksinen?

– Staten har bestilt ni millioner doser vaksine i tilfelle vi skulle ha to doser hver. Nå ser det ut til at vi ikke trenger det. Derfor blir det nok til alle. Utfordringen er at det kanskje blir noe lenger ventetid for noen, sier Vonen.

Mye av vaksinedosen må kastes. Foto: SCANPIX