Kartleggingsskjemaet er utarbeidet på grunnlag av en studie i bruk av GPS-teknologi hos demente, i prosjektene Trygge Spor og Samspill.

Prosjektene er et samarbeid mellom 19 norske kommuner og SINTEF og har pågått siden 2011.

- Bruken er frivillig og må være i brukerens interesse. sier seniorforsker Tone Øderud ved SINTEF Teknologi og samfunn.

Dersom den demente motsetter seg tiltaket, kan ikke GPS-lokalisering benyttes uten at det søkes vedtak om tvang. GPS-bruken må også være det minst inngripende tiltak overfor brukeren.  For enkelte vil en låst dør oppleves som mer inngripende enn det å bli utstyrt med en GPS, påpeker Øderud.

Ti spørsmål som må kartlegges

Her er spørsmålene som SINTEF anbefaler å kartlegge for sykehjem som vurderer GPS-lokalisering:

1. Hva ønsker brukeren, pårørende og tjenesten å oppnå med teknologien? Er det trygghet, frihet/fravær av tvang, fysisk aktivitet, økt livskvalitet, økt kvalitet i tjenesten eller noe annet?

2. Hva er brukerens vaner og vandremønster? En kartlegging av hvor brukeren går tur, når på døgnet og hvor ofte, hvilke ruter og om brukeren vandrer om natten.

3. Hva er brukerens turvaner? Årsakene til at brukeren ønsker å gå tur. Er det trening, trim, fysisk velvære, sosial kontakt eller et ønske om å forlate stedet/flykte?

4. Hvordan skal turen foregå? Vil brukeren helst gå tur alene, sammen med andre eller begge deler?

5. Kler bruker seg for anledningen på tur? Pleier brukeren å kle seg for årstiden og etter slik været og temperaturen er?

6. Pleier brukeren å være bekymret for ikke å finne tilbake?

7. Har brukeren problemer med balansen? Er brukeren ustø eller har falt?

8. Hvordan pleier brukeren å oppføre seg i trafikken? Oppfører brukeren seg fornuftig og ser seg for, går på riktig side av veien og lignende?

9. Har det vært hendelser ved institusjonen der man har lett etter en bruker? Informasjon om tidligere hendelser.

10. Kan pårørende eller andre bidra i bruken av GPS-teknologien? En kartlegging av bruk og administrasjon av GPS, og beredskap ved alarmer.