Tomas var kriminell i nesten 20 år fra han var 12–13 til han var over 30. Årene som lovbryter skaffet ham 16 dommer og sju år i fengsel.

Vendepunktet kom da han møtte Stian Estenstad som nå leder Nettverk etter soning i Røde Kors.

– Han ga meg ikke opp. Jeg fikk mulighet, tillit, ansvar og omsorg. Slik var Tomas med på starten av Nettverk etter soning. Her møter gjengangerkriminelle en fast frivillig fra Røde Kors som de gjør noe sammen med jevnlig. I tillegg tilbyr Røde Kors andre aktiviteter og hjelp til å rydde opp i privatøkonomien og få orden på gjelda.

Suksess i Oslo

I Oslo har Røde Kors hatt et tilbud for gjengangerkriminelle i 11 år. Nesten alt er basert på frivillighet. I Oslo er det nå 220 deltakere og om lag 150 frivillige. Organisasjonen mener selv at det har vært en suksess.

– Med dette fantastiske prosjektet sørger vi for at de som bare har vært til bry blir til nytte. De blir en ressurs for samfunnet, sier president i Røde Kors, Sven Mollekleiv.

TrønderEnergi gir penger

Søndag møtte Røde Kors næringsliv og politikere hos TrønderEnergi i Trondheim. Nå håper de å overføre Oslo-suksessen til Trondheim. Initiativet kommer fra Trønderenergis konsernsjef Ståle Gjersvold som tok kontakt med Røde Kors etter å ha lest om tiltaket i en avis. TrønderEnergi gir 500 000 kroner i året i tre år. Samtidig oppfordrer selskapet ansatte om å melde seg som frivillige.

– Jeg tror ikke det blir vanskelig å finne frivillige, sier konsernsjef Ståle Gjersvold i TrønderEnergi.

– Ved å delta i dette vil folk føle at de gjør en forskjell, at de gjør noe som betyr noe.

Kriminalitet koster 88 milliarder i året

Ifølge lederen for Nettverk etter soning, Stian Estenstad koster kriminalitet samfunnet 88 milliarder kroner i året. De fleste lovbryterne er gjengangere.

– Vi driver og fengsler folk gang på gang. Det koster samfunnet mye penger, sier Estenstad.

– Det er stor forskjell på livet i fengsel og utenfor. Norge bruker alle pengene i kriminalitetsomsorgen når folk sitter i fengsel, så blir de sluppet ut til det samme livet og de samme folkene. Vi gir gjengangerne hjelp til å leve et normalt liv. Vi hjelper med sosialt nettverk, arbeid og få orden på gjelda.

LES OGSÅ: Ønsker norske fanger bak nederlandske murer

Håper på dugnad i Trondheim

Utregninger Vista analyse har gjort for Røde Kors viser at rusbehandling koster 4900 kroner i døgnet, et fengselsdøgn koster 2400 kroner og døgnprisen for Nettverk etter soning er 71,50 kroner. Ifølge de samme utregningene sparer samfunnet 10 til 20 millioner kroner på å holde en person borte fra kriminalitet enten ved at vedkommende får trygd eller er i arbeid.

– Vi vet at dette virker. Folk får orden på privatøkonomien sin, de har fått jobb, sluttet som kriminell, har fått troen på livet.

Nå håper Stian Estenstad på en felles dugnad i trondheimsområdet.

– Vi trenger å ha med kriminalomsorgen, Trondheim kommune, fylkeskommunen, NAV, næringslivet og andre aktører. Vi som jobber med dette, bruker mest tid på å finne finansiering til aktivitetene.

Røde Kors var nøkkelen for Tomas

Tomas mener Røde Kors har vært nøkkelen til at han både har vært rusfri og ikke har gjort lovbrudd på 12 år. 43-åringen er i dag frivillig i Røde Kors og driver med både tennis og fotball sammen med gjengangerkriminelle.

Røde Kors kobler frivillige og kriminelle med felles interesser og legger opp til jevnlige møter. Det kan være kafé, tennis, sykkel, kino eller turer. I tillegg er det ulike aktiviteter for flere som fotball med lag i bedriftsserien der det er halvparten er tidligere gangstere som Tomas kaller dem og halvparten folk uten kriminell bakgrunn.

– Unge meg hadde ikke interesse av å skjerpe seg. Når jeg kom ut etter et fengselsopphold, kom jeg tilbake til de samme folkene og det samme miljøet som hadde fått meg i fengsel. Han har vært dømt for tyveri, smugling, heleri og brudd på legemiddelloven. Første gang han satt inne var han 15 år.

Ville ikke ha hjelp

– Lenge ville jeg ikke bli hjulpet. Jeg var verdensmester og visste best, og jeg var dyktig på å manipulere de som ville hjelpe meg.

Tomas mener det er den frivillige hjelperen i Røde Kors som er grunnlaget for at han lot seg hjelpe.

– Den frivillige får ikke penger for å hjelpe meg. Viss du er her og vil hjelpe meg, gjør du det fordi du har et godt hjerte og har lyst til å hjelpe. Det er ikke noen vits i å manipulere en slik person. Og slik har jeg og mange andre fått hjelp til å skaffe meg et nettverk blant folk som ikke er gangstere.

Tomas (t.h) har 16 dommer og sju år i fengsel bak seg. Først da han traff Stian Estenstad (t.v) fikk han tillit og ansvar som gjorde at han greide å slutte med lovbrudd. Foto: MARIANN DYBDAHL
Konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi, Tomas, tidligere gjengangerkriminell og president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors. Foto: MARIANN DYBDAHL
Tomas har bak seg 16 dommer og sju år i fengsel. Foto: MARIANN DYBDAHL