Kulturkonsulent Steinar Haugen (45) koordinerer det hele sammen med fire frivillige og kollegene i Kultur, fritid og frivillighet i Skaun kommune.

– I arbeidet med integrering og nettverksbygging ser vi at kulturlivet, det frivillige organisasjonslivet og bruk av kulturlivets møteplasser er svært viktig, sier Haugen.

For det er mange som flytter til Skaun fra randkommunene Trondheim, Melhus og Orkdal. Kommunen har en årlig tilflytting på om lag 500 innbyggere.

– Utfordringen med en pendlerkommune som Skaun er å greie å bygge lokale nettverk for innbyggerne, slik at det ikke blir kulturpendling i tillegg. Målet er å få innbyggerne til å engasjere seg lokalt, og det tror jeg vi lykkes med, sier 45-åringen, som selv pendler daglig fra Moholt i Trondheim. Opprinnelig er han fra Elverum.

Favner bredt

Vinterkulturuka byr på rundt 55 ulike arrangementer, i tillegg til at barnehager, skoler og sykehjem har egne opplegg. Skaun hadde ved årsskiftet 7667 innbyggere, og de siste årene har kulturfesten hatt nesten like mange publikummere og aktører som det er innbyggere i kommunen.

– Vi får til mye med små ressurser. Her er det stor innsats fra det frivillige som bidrar til å skape et rikt program. Vi andre hjelper til og koordinerer. Målet er å favne folk i alderen fra 1-100, sier Haugen.

Pienehytta åpner igjen

I kveld er det konsert med Dr. Bekken og Following Bob med Vegar Leirvik Nesset i spissen på Mando. Lørdag gjør Buvik songlag og Koret Våren, Viggja en Queen-forestilling i Børsa samfunnshus, mens det er quizkonsert med Viggja og Børsa skolekorps samme sted søndag. Etter å ha vært stengt i rundt 15 år åpner Pienehytta i Buvikmarka igjen som serveringssted for publikum på søndag. Hytta ble bygd en gang på 1920-30-tallet, som arbeids- og hvilebu for arbeiderne ved Piene mølles damanlegg ved Djupsjøen.

– Når Buvik IL nå inngår en 20-årig leieavtale med Norsk Grønnkraft sier det noe om et idrettslag i medgang, ei bygd med en voldsom befolkningsvekst, en fin markering av friluftsåret og folks behov for friluftsopplevelser og møteplasser, mener kulturkonsulenten.

Søndagen byr også på ishockey, curling, aking og kulekjøring på Ramsjøbu, aktivitetsdag ved Seljan på Viggja og isbading på Børsøra.