Benestad kom i fjor ut med sitt Penisatlas på Dinamo forlag. Boka viser fotografier av penisen til 100 menn, fotografert i ulike tilstander og vinkler. Tanken bak var å berolige bekymrede menn, ved å vise et stort mangfold og at det ikke finnes noe normalt utseende på en penis.

Samlivsterapeut Eva Mohn fra Trondheim lanserte i fjor høst sitt prosjekt med å lage et kvinnelig motstykke til Benestads bok. 51 kvinner har fått avfotografert sine vaginaer, eller blomster, som Mohn velger å kalle det kvinnelige kjønnsorganet. Boken kommer på Gyldendal forlag i september.

- Da jeg fikk høre om planene på en kongress i Trondheim i fjor høst, trodde jeg Mohn bare spøkte, sier Esben Esther Pirelli Benestad.

- Først og fremst er det et plagiat. Ideen er ikke akkurat original, sier han. - Jeg synes det er forunderlig at et forlag i det hele tatt har gått med på prosjektet.

Ville lage det selv

- Jeg diskuterte det med forlaget mitt, og vi ble enige om at vi ikke ville gå inn på noe kappløp, sier Benestad

- Tror du Eva Mohn var klar over dine planer om en oppfølger?

- En oppfølger ligger jo i sakens natur og vi hadde et uttalt prosjekt. Jeg vil forutsette at hun var kjent med planene. Uansett - hvis det er noe som heter høflig og høvisk - ville det være naturlig at hun tok en telefon og spurte om vi tenkte å lage et tilsvarende atlas for kvinner og at de kunne tenke seg å gjøre det, mener Benestad.

- Mangler innsikt

- Hun har forstått lite av hva det vil si å drive terapi og rådgivning, sier han.

- Er det så mange sexologer i Norge at dere er nødt til å sable hverandre ned?

- Sexologien er et ungt fag i Norge. De siste fem årene har vi klart å kvalitetssikre faget, gjennom sexologistudiet ved Høgskolen i Agder. Vi vil gjerne at folk skal se forskjell på de kvalitetssikrede og de som ikke er det, og Eva Mohn har slik jeg ser det ikke glimret med noen særlig innsikt på området, sier han.

Da de to møttes til debatt i Holmgang i februar i år, for å diskutere sexologers og samlivseksperters kvalifikasjoner, reagerte mange på Benestads framtreden overfor Mohn. Har han selv fått reaksjoner?

Benestad ler:

- Jo, jeg har fått respons på at jeg brukte gode og morsomme metaforer.

- Ryktene sier at enkelte psykologer bruker et opptak av Holmgang-sendingen som en forbilledlig demonstrasjon på bruk av hersketeknikker?

- Det kan godt være det er det. Hersketeknikk, er det noe galt i det? Jeg var ikke der som terapeut, men for å få fram noen poenger i debatten, sier Benestad, og legger til at han ikke får mer makt enn det andre gir ham.

Vil ha to bøker

- Vi fikk ideen etter at den amerikanske orgasmeforskeren Betty Dodson var i Norge i 1998. Hun fikk tegnet kjønnsorganene til kvinnene som møtte på hennes kurs. Vi ønsket å gjøre det samme, men med fotografier. I tillegg presenterer vi et knippe av kvinnenes seksuelle fantasier, slik Dodson gjorde.

Mohn vil ikke kommentere Benestads reaksjon og karakteristikker, men håper han lager sin versjon av vaginakatalogen.

- Vi skal bare lage en morobok. Det blir ikke noe faglig, sier hun. - Penisatlaset er en veldig faglig og ordentlig bok. Det er ikke sikkert boka vår selger heller. Vi laget den for å ha et album over masse flotte blomster, sier Mohn.