Prytz er nå inne i sin siste måned som politimester før han blir pensjonist.

– Jeg har stått på skuldrene til det som er bygd opp over 100 år i dette politidistriktet. Vi har fått til et godt samarbeid med innbyggerne, og har levert mye bra politiarbeid. Da er det greit å gå av nå, sier den avtroppende politimesteren.

Prytz har vært politimester i Nord-Trøndelag siden Inntrøndelag- og Namdal politidistrikt ble slått sammen i 2002. Han har vært opptatt av at politidistriktet skal videreutvikle seg.

– Jeg har vært opptatt av strategiske valg. Det er ikke det som fyller hverdagen til de som jobber operativt. Da kan det være et problem å forstå hverandre på forskjellige nivå i organisasjonen, men det har gagnet oss å se fremover og være fremover lent.

Sterk nærpoliti i nord

Nå står Nord-Trøndelag politidistrikt foran sammenslåing med Sør-Trøndelag, og skal danne ett politidistrikt i Trøndelag.

– Det er som å være manager for et fotballag. Hele laget mitt har blitt bedre de siste årene, og de er nå klare for å rykke opp for å møte utfordringene i en ny og større organisasjon, sier Prytz.

– Vi har god lokal tilstedeværelse. Det er viktig at man også etter reformen har et sterkt nærpoliti som har kontrakt med lokalsamfunnene. Samtidig må vi ha god kompetanse på spesialområder. Vi må finne balansen mellom disse to områdene, sier Prytz, som peker på at større politidistrikt vil gi større etterforskningsmiljø.

– Det kan bedre vår evne til å avdekke organisert kriminalitet og styrke det trygghetsskapende arbeidet, fortsetter han.

Nettopp det sterke nærpolitiet i hele politidistriktet er en forskjell mellom politidistriktene i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag.

– Det er en annen kultur i Sør-Trøndelag der mange av sakene og oppgavene blir etterforsket og løst fra Trondheim. Vi har bygd opp sterk lokal kompetanse som også kan ta seg av større saker. Når politidistriktene slås sammen ønsker vi å påvirke slik at kompetansen blir spredt i hele det nye Trøndelag politidistrikt, sier Prytz.

Har manglet ressurser

Den største utfordringen i hans tid som politimester har vært mangelen på ressurser.

– Vi har vært presset på grunn av mangelen på ressurser og har derfor måttet stramme vel mye inn på noen tjenester. Det har betydd noe for bemanningen på lensmannskontorene. Vi har ikke vært heldige med fordelingskriteriene for bevilgninger, sier Prytz, som påpeker at de inntil nå har vært færre ansatte i Nord-Trøndelag politidistrikt enn før sammenslåingen i 2002.

– Det har vært en skuffelse at vi ikke har vært med på veksten. Men det er gledelig at dette nå har forandret seg og at vi får mer ressurser.

Når han nå går over i pensjonistenes rekker kommer han til å engasjere seg i lokalmiljøet i Bangsund i Namsos.

– Jeg kommer kanskje til å ha noen små verv innen politikken, sier Prytz, som står på femteplass på Venstres liste i Namsos til kommunevalget til høsten. Han har også tidligere hatt politiske verv, og var statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet i 2004-2005.

– Jeg har vært involvert i politikken på alle nivå og det har vært spennende, sier Prytz.

Samarbeid med andre

I Bangsund bor han i et hus som har tilhørt familien i fire generasjoner. Det har en idyllisk plassering ved sjøen der det har vært hektisk aktivitet med sagbruk og trelasthandel.

– Her er jeg ikke politimester, her er jeg bare Trond, sier han.

Prytz mener at politimesteren som skal lede det nye politidistriktet videre må innse at man ikke bare kan være en leder innad i sitt eget distrikt, men må møte utfordringen med at politiet er en viktig samfunnsaktør.

– Den nye politimesteren må forstå etaten og kunne styre den, men må også kunne samarbeide med omverdenen. For å lykkes må man se politiet som del av et samfunnssystem. Man må også ha stor tillit til alle ansatte, sier Prytz.

Han har tidligere tatt til orde for at den nye politimesteren skal ha tilholdssted i Stjørdal.

– Det vil gi et balansert blikk på utviklingen. Da kan det være lettere å få med nordtrøndersk kompetanse videre. Jeg tror at det er bra når man skal starte et nytt miljø at man bryter opp det gamle og tar med det beste fra begge politidistriktene videre.

Lang fartstid: Trond Prytz ble politimester i det som den gang het Namdal politidistrikt i 1989. Siden 1. januar 2002 har han vært politimester i Nord-Trøndelag. Foto: LEIF ARNE HOLME