FÅ MED DED UTSPØRRINGEN AV ROSENQVIST DIREKTE HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

Tirsdag morgen vitnet psykiater Randi Rosenqvist. Siden 22. juli har hun vurdert Breivik som seniorrådgiver ved Ila fengsel.  Rosenqvist har vært i Den rettsmedisinske  kommisjon fra 1990 til 2009, først som medlem og så som leder i Psykaitrisk gruppe, og deretter som leder for hele kommisjonen.

- Jeg opplevde at det var storhetstanker, men ikke psykotiske vrangforestillinger. Hans avvikende utsagn er et uttrykk for ekstrem ideologi. Jeg hadde ikke mistanke om at dette skulle kalles psykotisk, sa hun fra vitneboksen.

Rosenqvist var kalt inn av påtalemyndigheten. Hun forklarte at da hun hørte om terrorangrepene tenkte hun umiddelbart at de var for kompliserte til å være gjennomført av en psykotisk person.

God impulskontroll i august

I midten av august ble hun bedt om å skrive en sikkerhetsvurdering om Breivik, basert på informasjon fra personer som hadde hatt direkte kontakt med massedrapsmannen i fengselet.

- Vi visste jo ikke hva vi hadde fått i hus.

I erklæringen vurderte hun Breiviks ytringer på internett og manifestet. Psykiateren opplevde at Breivik hadde bedre impulskontroll enn de fleste.

- Min oppfatning av ytringene er at han er i stand til å føre dobbelt bokholderi.  Ytringene på document.no var mer sosialt akseptable enn det han skrev i sitt manifest. Det er en intellektuell kognitiv funksjon han har hatt.

Psykiateren vurderte at Breivik har trekk av grandiose forestillinger og en narsissistisk personlighet. Massedrapsmannens oppførsel ble beskrevet som høflig.

- De første ti dagene var han høy på adrenalin og «action». Han var nesten litt oppstemt. Så kom det en dupp med nedstemthet, før han begynte å prosedere sin sak. Jeg spekulert i at dette var fordi stoffer gikk ut av kroppen hans, men jeg vet jo ikke hva han hadde tatt.

Vitset i oktober

I august vurderte psykiateren selvmordsfaren som lav. Hun trodde ikke at Breivik utgjorde en risiko mot personalet.

- Jeg trodde ikke han ville angripe fengselstjenestemenn.

I oktober skulle Rosenqvist lage et nytt notat. Da fikk hun omsider ha samtaler med terroristen. Psykiateren gikk på nytt gjennom fengselsavdelingens dokumentasjon. Der gikk det frem at Breivik fortsatt fungerte helt upåfallende.

Vitnet opplevde også Breiviks humor. Hun trakk frem et eksempel fra samtalene hvor Breivik forsøkte å få treningsutstyr og andre gjenstander. Han skal ha smilt og sa:

- Det er vel ikke sannsynlig at jeg får kjemisett.

Oppførselen hans i denne perioden beskrives som eksemplarisk.

Manipulerende i november

Under samtalene med Breivik i november, sa 33-åringen at han satte stor pris på å snakke med psykiateren. Rosenqvist ba likevel direktøren på Ila om å passe godt på ham. Hun fryktet at en eventuell realitetsorientering kunne gi problemer. Rosenqvist opplever at terroristen har levd i en selvbekreftende boble.

- Det er ikke lett om man har brukt mange år i en sosial outsidergruppe med egne sannheter. Han var fastspikret i synspunktene og jeg betvilte at det ville bli en depressiv reaksjon.

Vitnet opplevde at massedrapsmannen forsøkte å knytte seg til henne. Denne oppførselen advarte hun andre fengselsansatte mot.

- Jeg opplevde ham som en selger. Han fortalte at han visste hva jeg tenkte og jeg advarte fengselsledelsen mot at tjenestemenn kunne oppleve å bli tillagt meninger, fordi Breivik hadde skjønt hva de mente. Man kunne føle seg misbrukt av kontakt med ham, sa hun i retten.

Livsløgn i desember

I desember hadde den første sakkyndige rapporten kommet, hvor Breivik blir kjent utilregnelig. Rosenqvist fikk ikke konklusjonen til å stemme med sine observasjoner av massemorderen.

- Jeg var veldig overrasket over sakkyndighetserklæringen.

Psykiateren hadde fortsatt ikke funnet tegn til at Breivik kunne være psykotisk og så ingen grunn til å endre fengselets rutiner.

- Jeg mener han har bygget sin misjon på en livsløgn. Ikke en psykotisk oppfatning, sa psykiateren.

Også i desember har Rosenqvist beskrevet Breiviks manipulatoriske evner.

- Han kan være manipulerende i mellommenneskelig kontakt, sa hun i retten.

Var sliten i mars

Psykiateren traff Breivik igjen i mars. Da var terroristen nettopp ferdig med tvangsobservasjonen i forkant av den andre sakkyndige rapporten.

- Da var han sliten, fortalte den erfarne psykiateren.

I denne perioden skal massedrapsmannen ha skrytt av Rosenqvists vurderinger. Han hadde lest uttalelsene hennes. Den første sakkyndighetsrapporten omtalte han konsekvens som et karakterdrap. Han fortalte også at han opplevde at han var blitt nasjonalfiende nummer én. Psykiateren viste til et eksempel hvor Breivik oppriktig mente at han skulle bli mishandlet.

- Han lurte på hvor rommet for tortur var. Han trodde at alle lover og regler ikke lenger skulle gjelde.

Randi Rosenqvist har tidligere ledet Den rettsmedisinske kommisjon.