Det siste vitnet fra Utøya forklarte seg i retten tirsdag ettermiddag. Jenta ble medlem av AUF som 11-åring og var 16 år den 22. juli. Hun forklarte i et rolig stemmeleie at hun befant seg i storsalen i Kafébygget da hun først hørte lyder.

- Vi hørte skyting. Men jeg trodde ikke det var skyting. Så kom lyden nærmere og nærmere.

Skrek mot politimannen

Anders Behring Breivik tilbrakte store deler av dagen på bakrommet mens hans fire venner forklarte seg. Han ble ført inn igjen i salen under 16-åringens forklaring. Da hun hørte skytelydene så jenta ut av vinduet på bygget og oppdaget politimannen for første gang. Breivik sto på gresset utenfor. Bak ham er det en gruppe ungdommer.

- Hva faen er det du driver med, ropte 16-åringen ut av vinduet.

Da snudde Breivik seg mot henne.

- Dere må samle dere, slik at det blir lettere å passe på dere, skal Breivik ha sagt. Han snakket rolig. Deretter begynte han å skyte og det oppsto panikk både ute og inne. Jenta løp sammen med voldsomt mange ungdommer i gangene inne i bygget før hun kom seg ut av hovedinngangen.

- Ingen tok hensyn til andre. De prøvde bare å redde seg selv. Det gjorde jeg og.

Barføtt løp hun ut, forbi de første døde kroppene mens hun skrek «slutt, dette er ikke morsomt.» Jenta forteller at hun fikk blod på seg etter å ha prøvd å ta på en av de døde. Mens 16-åringen forteller om de grusomme scenene, brister stemmen. Hun begynner å gråte.

- Dette går bra. Ta den tiden du trenger, sier aktor Svein Holden.

Breivik, som sitter sammen med medforsvarer Grøn på raden bak Geir Lippestad, skjenker vann i en plastkopp mens jenta prater. Han fulgte forklaringen med en rolig mine.

Så Breivik smile

Litt senere i flukten møtte 16-åringen noen eldre ungdommer og gjemte seg sammen med dem nedenfor kafébygget. Hele tiden hørte de skudd. Da skuddene ble fjernere, løp de ned til Stoltenberget.

- Jeg kastet meg i vannet. Det er så kaldt, sier hun.

Mens 16-åringen svømte langs øya så hun Breivik på brygga mens han skjøt utover vannet. Hun beskriver ham som totalt avslappet. Senere så hun også Breivik skyte på en gruppe ungdommer. Flere ganger skal han ha smilt.

- Jeg måtte se på det som skjedde, selv om det ikke har vært bra etterpå, sier hun.

16-åringen forklarte at flere av dem hun var sammen med fryktet at båtfolket som hadde begynt å komme ut på Tyrifjorden, også skulle skyte ungdommene hvis de svømte ut. Til slutt hadde de ikke noe valg.

Redd for politimenn

16-åringen fortalte at hun hadde gruet seg til å vitne i retten tirsdag. Hun fortalte også om søvnproblemer etter 22. juli og vonde drømmer om å drukne.

- Hvordan har tiden vært etterpå, spurte aktor Svein Holden.

- Det vi opplevde der var ille. Men det har vært andre ting. Jeg fikk en journalist på døra dagen etter 22. juli som ba broren min ta på seg de blodige klærne igjen. Det var journalister over alt. Det gjorde at jeg ble redd og usikker.

Samtidig har 16-åringen opplevd det som tungt å lese om masemorderen i media, hvilket ansiktsuttrykk han har og hva han drikker i retten.

- Har du blitt redd for noe, som du ikke var redd for 22. juli, spurte jentas bistandsadvokat.

- Politimenn.

Sju personer som befant seg i Kafébygget skal vitne mot Breivik i neste uke. Foto: Rune Petter Ness