- Flere tror Synne Sørheim og Torgeir Husby holder fast på at Anders Behring Breivik er psykotisk når de vitner i dag. Da blir det nærmest umulig for retten å dømme terroristen til fengsel.

Det mener rettspsykiater Michael Setsaas, som i går fulgte rettssaken i Oslo tingrett.

Han mener spørsmålet om tilregnelighet fortsatt er helt åpent.

- Jeg ser fortsatt en alvorlig syk mann med bisarre vrangforestillinger og konspirasjonstanker langt inn i det sykelige. Så spørs det om hans ideologi skal anses som sykelig i vår kultur, eller er uttrykk for ekstremisme. Jeg håper vi får en avklaring når de sakkyndige har forklart seg. Rettspsykiatrien trenger å komme bedre ut av det som fag, sier han.

Dersom Sørheim og Husby skifter mening, skal de avgi en skriftlig tilleggserklæring. Den rettsmedisinske kommisjon har ikke mottatt en slik erklæring.

Påtalemyndigheten i klemme

Påtalemyndigheten har ikke mange dagene å bestemme seg på. Prosedyrene starter torsdag i neste uke. Da blir det klart om aktoratet mener Breivik bør dømmes til fengsel eller til behandling. Slik beskriver riksadvokat Tor-Axel Bush situasjonen, med to motstridende rapporter om terrortiltaltes mentale helse.

- Vanskelig. Og det er ikke blitt lettere, sier Busch til Adresseavisen.

- Vi har ikke falt ned på noe standpunkt om hva påtalemyndigheten skal prosedere på. Det holder vi åpent. Vi får se om det blir noen bevegelse når de sakkyndige skal vitne.

Han ser imidlertid ikke grunn til å endre tiltalen.

- Den tar høyde for begge utfall, sier riksadvokaten.

Påtalemyndigheten kan håpe på at en av de psykiatriske sakkyndiggruppene endrer sin konklusjon. Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim mener Breivik var psykotisk, med diagnosen paranoid schizofren. Det innebærer at han ikke er strafferettslig tilregnelig, og kan dømmes til tvungent psykisk helsevern. Psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas fant ingen tegn til psykose, og mener at Breivik kan dømmes til fengselsstraff.

Tror ikke de snur

Michael Setsaas regner med at Sørheim og Husby vil fastholde sine konklusjoner.

- De er svært anerkjente fagfolk og jeg tror Den rettsmedisinske kommisjon har mest tiltro til deres rapport. Kommisjonen er jo fortsatt ikke fornøyd med rapport nummer to, påpeker han.

Den rettsmedisinske kommisjon mener det er vesentlige mangler ved Terje Tørrissen og Agnar Aspaas sin rapport. De to psykiaterne har funnet terrortiltalte tilregnelig.

Flere psykiatere og psykologer som har vitnet i rettssal 250 de siste dagene, mener imidlertid at den andre rapporten er mest grundig.

- Min tolkning er at Breivik bygger sin misjon på en livsløgn, men ikke på psykotisk oppfatning, fortalte psykiater Randi Rosenqvist da hun forklarte seg i retten i går.

Psykolog Pål Grøndahl har fulgt store deler av rettssaken i Oslo tingrett.

- Hvis retten synes det er sådd alvorlig tvil knyttet til tiltalte, kan det hende de står fast på utilregnelighet. Men det er et rent juridisk spørsmål, sier rettspsykolog Pål Grøndahl.

Les mer i onsdagens Adresseavisen.

Foto: Rune Petter Ness