Toppen Sunning og Berit Rusten synes det er tåpelig at det ikke er lov å kaste klærne på en offentlig strand når sommeren endelig kommer på besøk til Trøndelag. Men inne bak inngjerdingen på kvinneavdelingen på Sjøbadet er det lov å sole seg naken, noe de benytter seg av fra tid til annen. De to damene innrømmer at de også sniker seg til et nakenbad i Trondheimsfjorden i ny og ne.

Adskilt nakenhet

– Om vinteren hender det vi tar en dukkert kun i ført ullue og ullsokker. Det er jo bare oteren og en og annen fisker som kan få øye på oss her ute, sier Toppen Sunning og tilføyer: – Iblant er det godt å slippe å ha klær på, og bare være i sin egen kropp.

Sjøbadet, eller Søbadeindretningen i Trondhjem, ble stiftet i 1858 og holder til på St. Olavs pir. I sommersesongen kan alle benytte Sjøbadet mot en inngangsbillett på noen tikroner. Kvinnene og mennene er adskilte når de soler seg nakne. På fellesavdelingen i midten benyttes badetøy.

Ønsker naturliggjøring

– Jeg tror nakensoling og bading bidrar til å naturliggjøre folks holdning til nakenhet og kropp. Det gir også en frihetsfølelse å være uten en tråd. Jeg syns det er veldig synd at det ikke finnes noen egen fristrand i Trondheim lenger. Jeg forstår ikke hva motstanderne syns er så farlig med en naken kropp, sier Berit Rusten.

Hun opplever at det er et trekk ved samfunnsutviklingen at nakenhet blir mindre og mindre vanlig.

– Trenden er at folk i mindre og mindre grad kler av seg. Ingen soler seg toppløs lenger og selv små unger går i badetøy. Slik var det ikke på 80-tallet, jeg opplever det som et tilbakeskritt, sier Rusten.

Foto: Unni Skoglund