Det sier advokat Torfinn Svanem etter at hans klient - en 49 år gammel litauer - nylig ble frifunnet for en av to narkoforbrytelser av Frostating lagmannsrett.

Advokat Torfinn Svanem er forsvareren til den eldste av de to litauerne som ble frifunnet i lagmannsretten.

49-åringen og en landsmann på 27 år ble i Sør-Trøndelag tingrett dømt til henholdsvis fire og to års fengsel i februar, men anket dommen. Frostating lagmannsrett konkluderte 14. juni motsatt av tingretten. De fastslo etter bevisførselen at de to litauerne hadde vært utsatt for ulovlig politiprovokasjon.

Overdro amfetamin

Første gang Adresseavisen omtalte den svært spesielle narkosaken, var i juni i fjor. Da var de to litauerne pågrepet og varetektsfengslet etter funn av nær to kilo amfetamin i skogen ved Byavassvegen mellom Ekne i Levanger og Frosta. Da saken etter noen måneder havnet i tingretten, kom det frem at politiet hadde brukt store ressurser og et bredt spekter av metoder i forbindelse med etterforskningen av mennene - både kommunikasjonskontroll, teknisk sporing av kjøretøy, romavlytting, hemmelig ransaking, kameraovervåkning og undercover-agent.

Politiet monterte et videokamera for å overvåke et skogsområde mellom Frosta og Ekne fra oktober 2016. Her er en 27 år gammel litauer som senere ble både tiltalt, dømt og nå frifunnet for oppbevaring av nær to kilo amfetamin i dette skogsområdet.

Politiet drev avlytting av telefonen til den 49 år gamle litaueren fra februar 2016 frem til juni 2017. Politiet hadde nemlig fattet interesse for østeuropeeren i forbindelse med etterforskningen av en nordmann i 40-årene bosatt i Trondheim. I tingretten ble litaueren dømt for overdragelse av 1,2 kilo amfetamin til denne mannen, noe han nektet for og anket. Nordmannen, som i november i fjor ble dømt for dette og flere andre forhold, vitnet i begge rettsinstansene. Frostating lagmannsrett finner i likhet med tingretten det bevist at 49-åringen, etter avtale, overdro narkopartiet til nordmannen og fikk en annen litauer til å levere det.

Omfattende agent-kontakt

Trondheims-politiet fortsatte å holde 49-åringen under oppsikt og i april 2016 ble det satt inn en såkalt undercover-agent, for å samle informasjon om denne mannen, samt den medtiltalte 27-åringen. Metoden med undercover-agent må godkjennes av politimester og statsadvokat. Undercover-agenten i denne saken kalte seg «Åge», og vitnet anonymt i både tingretten og lagmannsretten.

Ifølge dommen fra Frostating lagmannsrett hadde agenten 23 møter og 63 telefonsamtaler med 49-åringen. Det ble tatt lydopptak av samtlige møter. Noen av samtalene på engelsk er gjengitt i dommen fra lagmannsretten.

Slet med å finne narko

11. juni i 2017 sto spanere på avstand og fulgte med da 27-åringen møtte to andre litauere (26 og 29) på en rasteplass nord for Åsen - ved Nesvatnet. Politiet forventet at det skulle skje en overlevering av amfetamin. De to litauerne på 26 og 29 år kjørte etter noen minutter til Trondheim, hvor de ble stoppet, pågrepet og senere varetektsfengslet. Politiet ransaket både bilen og mennene, men fant ikke noe narkotika.

På denne rasteplassen nord for Åsen sentrum fulgte politiet med da tre litauere møttes 11. juni 2016.

Politiet fulgte også etter 27-åringens bil. Han stoppet ved et skogsområde nært Byavassvegen - et området hvor politiet hadde observert begge mennene flere ganger tidligere og som derfor var kameraovervåket. Litaueren gikk inn i skogen med en ryggsekk og ca. 20 minutter senere kom han ut igjen med den samme sekken. Han ble pågrepet kort tid etterpå og varetektsfengslet sammen med 48-åringen.

Men noe amfetamin ble imidlertid ikke funnet i skogen trass omfattende søk med narkohunder. De fire litauerne måtte derfor løslates. 26- og 29-åringen forlot landet, men det gjorde ikke de to andre litauerne. De dro til en bolig på nord for Trondheim, hvor agenten «Åge» 22. juni i fjor oppsøkte dem.

I samtalen fikk han informasjon som gjorde at politiet klarte å spore opp narkopartiet på 1789 gram amfetamin ved rota av et særpreget grantre med bøyd stamme ved Byavassvegen, ifølge dommen. Etter funnet ble de to litauerne pågrepet, varetektsfengslet og senere tiltalt og dømt i tingretten. De har hele tiden nektet straffskyld for erverving og oppbevaring av amfetaminet.

Ulovlig provokasjon

Mennenes forsvarere Torfinn Svanem og Frode Wisth, har siden tingrettssaken hevdet at mennene var utsatt for en ulovlig politiprovokasjon. Dette ble også et stridstema i ankesaken.

Høyesterett har slått fast at politiprovokasjon ikke kan aksepteres hvis politiet fremkaller en straffbar handling som ellers ikke ville bli begått. Etter å ha vurdert bevisene kan ikke Frostating lagmannsrett utelukke at narkopartiet ble ervervet og oppbevart i skogen av de to litauerne, som følge av et initiativ fra undercover-agenten. Provokasjonen anses dermed som ulovlig og de to mennene frifinnes.

Dommerne erkjenner at vurderingen var vanskelig, og påpeker at de har lagt avgjørende vekt på det helhetsinntrykket kontakten mellom agenten og særlig 49-åringen gir, når det gjelder initiativ og interesse for at det skulle etableres kontakt med en mulig leverandør i Litauen og deretter for selve gjennomføringen, går det frem av dommen.

Vil kreve erstatning

27-åringen ble løslatt etter domsavsigelsen. Han hadde da sittet i varetekt i over ett år.

- Han ble glad da han fikk dommen. Han har hele tiden ment seg uskyldig. Nå vil han fortsette å leve et lovlydig liv i Norge, sier Wisth, og legger til at klienten vil kreve erstatning for uberettiget straffeforfølging.

- Min klient har hele tiden hevdet at han ikke ville ha begått denne handlingen, om ikke politiet tok initiativ til den. Han ble veldig glad da han fikk dommen, sier advokat Torfinn Svanem, som forsvarer 49-åringen.

Klienten ble imidlertid dømt til fengsel i to år og seks måneder for overdragelsen av 1,2 kilo amfetamin.

- Læringspotensial

Statsadvokat Kaia Strandjord opplyser at dommen ikke kan ankes til Høyesterett, og derfor blir stående.

Statsadvokat Kaia Strandjord var aktor i ankesaken i Frostating lagmannsrett.

- Hva tenker du om avgjørelsen?

- Det er domstolen som avgjør, og vi må akseptere resultatet. Det er i denne saken brukt utradisjonelle metoder. Ut fra det dommen beskriver om hvor grensene går, har vi et læringspotensial - for grensene er marginale. I denne saken fikk vi jo dom i tingretten og frifinnelse i lagmannsretten, sier Strandjord.