- Et budsjettkutt på 30 millioner kroner neste år signaliserer at naturforvaltningen blir nedprioritert, hevder han.

I forslaget til statsbudsjett vil regjeringen gjennomføre et «ekstraordinært innsparingskutt» for Miljødirektoratet i 2017. I tillegg kommer avbyråkratiserings-kuttet alle statlige etater er pålagt. Dette betyr at direktoratet må redusere driftsbudsjettet med i alt 33 millioner kroner.

Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet har tidligere opplyst til Adresseavisen at reduksjonen tilsvarer lønnsutgiftene til 50 ansatte. Det er for tidlig å si hvor mange som må slutte, men oppsigelser er ikke til å unngå, sa Hambro.

- Vi mener det er grunn til å tro at nedbemanningen blir på minst 30 personer som følge av reduksjonene i budsjettet. Det er ingen tvil om at dette vil ramme Trondheims-miljøet hardest. Her jobber de fleste på de fagområdene som berøres, sier Knarrum.

Miljødirektoratet har 350 ansatte i Oslo, 250 i Trondheim og ett hundre andre steder i landet.

- Mye kan skje

Høyres Torhild Aabergsbotten i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget mener at det på et overordnet nivå er en god ide å kutte byråkrati og direktorater.

- Dette er en del av det Høyre gikk til valg på. Selve begrunnelsen, størrelsen og innretningen på akkurat dette kuttet i Miljødirektoratet er ikke diskutert med oss i regjeringenes fraksjon på Stortinget, sier Aabergsbotten.

Hun mener likevel det er gode grunner til å gå inn med sparekniven i Miljødirektoratet, selv om oppgavenivået opprettholdes.

- Oppgavene må løses, kanskje direktoratet må tenke helt nytt. Kutt som dette kan presse fram en bedre måte å arbeide på og sikre at ressursene blir brukt på en best mulig måte. Men, som sagt, vi er ikke nede i detaljene i dette statsbudsjettforslaget ennå, så mye kan skje, sier Aabergsbotten.

Sterke reaksjoner

Naturviterne har 6700 medlemmer på landsbasis. Nærmere 200 av medlemmene arbeider i Miljødirektoratet. Reaksjonene på budsjettforslaget er sterke blant medlemmene, sier forbundsleder Vebjørn Knarrum.

- Klima- og miljøministeren har sagt at regjeringen vil føre en offensiv politikk for et grønt skifte, og ta vare på naturen. Regjeringens stortingsmelding i 2015 om «Natur for livet» peker også på mange viktige innsatsområder. Da kan man ikke samtidig bygge ned kapasitet og kompetanse i naturforvaltningen. Vi er ikke mot at statlige etater blir mer effektive og avbyråkratiserer, men det ekstraordinære innsparingskuttet i Miljødirektoratet går mye lenger, sier Knarrum.

I budsjettforslaget sier regjeringen at nedbemanningen vil skje ved ytterligere effektivisering av drift, redusert arbeid med formidling av miljøinformasjon og forenkling av arbeidet med helhetlig vannforvaltning. I tillegg legges det opp til effektivisering og redusert aktivitet på noen enkeltområder innen naturforvaltning. Dette gjelder blant annet arbeidet med verneområder, vilt unntatt rovvilt, villaks og allerede vedtatte prioriterte arter og naturtyper.

- Store deler av arbeidet med naturforvaltning, inklusive den «brysomme» villaksen, blir satt på lavgir. I stedet skal direktoratet arbeide enda mer med klima og forurensning. Viktige områder det også, men vi skjønner ikke hvordan dette skal gå i hop med redusert bemanning, sier Knarrum.