Etterlyser stabilitet: – Hvis Åsveien skal være et kompetansesenter, trenger de naturligvis kompetente folk. Og det koster, sier Terje Skjolden. Foto: OLE MARTIN WOLD

Vedtak om ekstra bevilgning til en krevende og utsatt gruppe ble strøket i forrige ukes bystyremøte. Nå vil politikerne føre tilsyn.

– Dette medfører at vi får en reduksjon på 950 000 i året. Jeg er svært bekymret, spesielt med tanke på SFO-tilbudet, sier rektor ved Åsveien skole og ressurssenter, Stein Wasmuth.

Det kan nok en gang gå ut over bemanningen.

Bakgrunn: Bevilget penger til autismegruppa i 2012

Bakgrunn: Åsveien vant omkampen

Mister kontinuitet

Kontinuitetsbærere i form av utdannede miljøarbeidere, deltar både i barnas undervisning, og i SFO-tilbudet. De kjenner barna godt, og vet hvordan de skal reagere hvis barna utagerer.

– Det er ingen tvil om at det får store konsekvenser når vi må kutte i bemanningen. Dette er ikke barn som bare kan slippes ut i skolegården, de trenger oppfølging til enhver tid, sier Wasmuth.

På lekeplassen utenfor skolen hjelper Terje Skjolden sin sønn Einar (13), opp i huskene.

– De ansatte her gjør en strålende jobb, men når tilbudet mister personale og kompetanse, er vi bekymret for barna. Det er begrenset hvor mye kompetanse og kontinuitet man kan få ved bruk av små stillinger og stadige utskiftninger. Vi frykter at utageringer – og de skjer hele tiden – kan bli vanskelig å håndtere for ufaglærte. Jeg tror ikke mange forstår sårbarheten til denne gruppen, sier Skjolden.

Ny tildelingsmodell

Da Trondheim kommune vedtok en ny tildelingsmodell for midler til barn med spesielle behov i 2011, kom Åsveien dårlig ut. Det ville medføre store konsekvenser for elevene og deres familier. Hensikten med den nye tildelingsmodellen er at alle elever med samme funksjonsnivå skal ha det samme opplærings- og SFO-tilbud, uansett om de går på sin hjemmeskole eller på et ressurssenter med ekstra kompetanse på området. Åsveien skole er et slikt ressurssenter. Den nye ordningen førte til at Åsveien mistet over en million kroner til denne elevgruppen.

I 2012 utførte rektor Wasmuth flere personellmessige tiltak. Høyt utdannede fagfolk ble erstattet med assistenter. Mye kompetanse var i ferd med å gå tapt. Etter intens kamp vant foreldrene frem; i september 2012 gikk et enstemmig bystyre inn for å etterbevilge nesten en million kroner i året til autismegruppa på Åsveien skole. Vedtaket ble formulert slik at Åsveien skulle få etterbevilget penger, ut over den nye modellen, på grunn av «todelt drift», mens den nye skolen var under oppføring.

– Jeg stilte meg undrende til ordlyden i vedtaket fra 2012, sier rektor Wasmuth.

Sendte ut pressemelding

– Barna som er elever ved autismetilbudet ved Åsveien skole og ressurssenter får fra høsten et dårligere skoletilbud, og et SFO-tilbud som skolens rektor betegner som uforsvarlig. Flertallet i Trondheim bystyre har med åpne øyne godtatt denne konsekvensen, sier Hanne Tenggren, leder av brukerrådet ved autismetilbudet, i en pressemelding.

De mener at en slik reduksjon i budsjettet gjør at tilbudet må legges om på nytt, etter gjentatte runder med kutt, omlegginger og reduksjon i antall ansatte med pedagogisk utdannelse de siste årene. Autismetilbudet har ifølge Tenggren i dag lavere kvalitet enn for få år tilbake, og fra høsten blir det ytterligere forverret.

– Vi kan ikke akseptere å sende barna våre til et tilbud med den kvaliteten vi nå har i vente. Rektor vil forsøke å skjerme opplæringstiden, men sier den blir redusert. Samtidig beskriver han SFO-tilbudet som uforsvarlig. Vi kan ikke sende barna våre til et uforsvarlig tilbud, sier Hanne Tenggren i pressemeldingen.

Forslag nedstemt

Så sent som i et bystyremøte i februar mener foreldrene at de ble forespeilet at midlene skulle vedvare. Høyre, Frp og Venstre fremmet i bystyremøtet i Trondheim torsdag kveld et forslag om å bevilge en million kroner til autismetilbudet for å kunne opprettholde kvaliteten på dagens nivå. Forslaget ble nedstemt. Dermed gjennomføres budsjettreduksjonen administrasjonen har lagt opp til.

– I februar ble vi enige med Arbeiderpartiet om å videreføre denne ordningen. Nå har de snudd ved å stemme imot vårt forslag. Det var ikke intensjonen, sier kommunalråd Yngve Brox (H).

Kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap), sier at Formannskapet har bedt om at saken sendes tilbake til Rådmannen.

– Vi har ikke snudd. Vi er glade for at Rådmannen nå skal ta en fullstendig gjennomgang av situasjonen. Det som også er viktig, er at Rådmannen forsikret at alle vedtak selvsagt skal videreføres, sier hun.

Vedtok å føre tilsyn

Terje Skjolden sier at det er stor variasjon i denne gruppen. Enkelte elever kan ha relativt gode dager, mens andre opptar to ansatte til enhver tid. Han tror at kommunen får et forklaringsproblem overfor andre skoler hvis Åsveien får bevilget ekstra midler. Likevel mener han at det er riktig at Åsveien får mer.

– Det bør være likhet for alle. Men lik sum per elev er ikke likhet, når enkelte elever, som våre, krever mer enn andre, sier han.

I går ble saken tatt opp i Formannskapet, som vedtok å komme tilbake til saken etter tilsyn, sannsynligvis til høsten. Opposisjonen foreslo å innarbeide i budsjett og økonomiplan et forslag om å tilføre autismetilbudet en million kroner årlig. Forslaget ble nedstemt.

– Jeg blir oppgitt. Det er bare å brette opp ermene, sier Terje Skjolden.