Regjeringspartiet Høyre og det største opposisjonspartiet er helt på linje når det gjelder USAs fremskutte lager i Midt-Norge.

De er begge positive til det amerikanske marinekorpsets planer om å lagre tunge tanks og andre pansrede kjøretøy i fjellhallene i Midt-Norge.

Viktig for Nato

I en e-post til Adresseavisen viser leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), til at dette militærmateriellet er viktig for norsk sikkerhet og det transatlantiske forholdet til Norges viktigste allierte. Det trengs for alliert trening i Norge, for forsvaret av våre nærområder og for forsvarsarbeidsplasser i Trøndelag. I tillegg kan utstyret brukes for å håndtere krise- og beredskapsoppgaver.

– Forhåndslagrene i Trøndelag er viktige for forsvaret av Norge og en viktig del av NATO-medlemskapet, skriver hun.

– God timing

Arbeiderpartiet og Huitfeldt viser til at det ikke er grunn til å ta en ny diskusjon om lagrene så lenge innholdet er i tråd med den bilaterale avtalen som ble inngått i 2006 mellom USA og Norge. I avtalen heter det blant annet at «Utstyret bør tilpasses de nye sikkerhetspolitiske utfordringene og oppgavene, herunder krise- og beredskapsoppgaver utenfor Norge». Ap, som også er nåværende Nato-generalsekretær Jens Stoltenbergs parti, omtaler det som "smart forsvar" at det finnes moderne materiell som er lagret og vedlikeholdes her.

– Det er naturlig at USA innenfor avtalen tilpasser det lagrede materiellet det sikkerhetspolitiske bildet vi står overfor i Europa, heter det i e-posten.

Følger avtalen

Til tross for den krasse kritikken mot planene om å lagre amerikanske tanks i Norge fra leder Frode Ersfjord i Fredsinitiativet og SVs Snorre Valen, ser ikke statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet grunn til ny debatt om USAs fremskutte lager og hva som lagres her. Han understreker at det som nå skjer er innenfor avtalen om fremskutt lagring som USA og Norge har inngått. Bø viser til at det helt siden andre verdenskrig har vært en forutsetning for forsvaret at landet får forsterkninger fra allierte i tilfelle krig.

– Dette er ikke snakk om noe nytt. Lagrene ligger der og materiellet kan brukes til å forsvare Norge eller i andre sammenhenger. Det som nå skjer med oppdatert utstyr som kommer hit, er med på å styrke Norge, sier han, og viser til at utskiftingen det er snakk om har vært planlagt i flere år.

– God timing

– Er ikke tidspunktet uheldig med tanke på den spente situasjonen i Europa, og trusselen mot Norge som vel henger sammen med militært engasjement ute i verden sammen med USA?

– Nei, det synes jeg ikke. Dette viser at vi ikke er alene og har en sterk alliert som bryr seg. Sånn sett er timingen god når det gjelder konflikten i Ukraina og forholdet til Russland. Trusselen mot Norge ønsker jeg ikke å kommentere, det får andre svare på, sier Bø.

Fremskrittspartiets Per Sandberg, som også sitter i utenriks- og forsvarskomiteen, skriver i en sms til Adresseavisen at komiteen kan bli orientert om saken under et møte i neste uke. Før det ønsker han ikke å kommentere saken.

På vei ut. Hundrevis av amerikanske militære kjøretøy fra lager venter på å skipes ut til USA på kaien ved Hammernesodden i Namdalseid. De erstattes en til en med tanks og annet krigsmateriell. Foto: FRANK CADAMARTERI
Viktig for Nato. Leder i forsvarskomitéen, Anniken Huitfeldt (Ap) sier det er uproblematisk for Norge at USAs marinekorps skal lagre stridsvogner i Norge. Foto: Karlsen, Anette, NTB scanpix
Ikke noe å diskutere. Statssekretær i forsvarsdepartementet Øystein Bø (H) sier utskiftingen er i tråd med avtalen Stortinget godkjente i 2006. Foto: Junge, Heiko, NTB scanpix