- Du er nå i fremtiden!Midt under operasjonen snakker kirurgen over høyttaleren fra det nye operasjonsrommet til bilder på storskjerm i et tilstøtende auditorium.Framtidens operasjonsrom ble i går offisielt åpnet på St. Olavs hospital i Trondheim. I forbindelse med åpningen inviterte sykehuset og Det medisinske fakultet ved NTNU pressen til å overvære to operasjoner direkte. Fra et auditorium på sykehuset kunne inngrepene følges på storskjerm, mens den opererende kirurgen fortløpende forklarte hva som foregikk.En mann i midten av 30-årene opereres på grunn av en utvidelse av hovedpulsåren som fører ned til magen. På skjermen ser vi katetere og instrumenter føres inn i mannens buk. I motsetning til en vanlig operasjonsstue er belysningen dempet. Sterile lysrør er ført inn i pasienten der operasjonen foregår, og gjør at legene likevel - på skjermen - ser bedre enn ved en vanlig operasjon.Mens pasienten tidligere ville ha måttet åpne opp halve brystet, gjør kikkhullskirurgien inngrepet mulig gjennom en åpning på fem - ti millimeter. Med kun lokalbedøvelse kan mannen dessuten være på beina igjen etter få timer.- Ett av målene med å ta i bruk ny medisinsk teknologi er å redusere pasientens tid på sykehuset, og å gjøre oppholdet mer behagelig. Det er også billigere for sykehuset og samfunnet, sier fagansvarlig ved kirurgisk avdeling, Hans O. Myhre.

Eget studierom

En av de viktigste nyhetene ved det nye operasjonsrommet er at studenter og kirurger under opplæring får direkte tilgang til operasjonen. Rundt 25 datamaskiner med høyoppløselig skjermkvalitet er plassert i et rom over operasjonsrommet. Her kan studentene velge mellom ti ulike kameravinkler for å følge operasjonen, samtidig som de med hodetelefoner og mikrofon kan stille spørsmål til læreren som ser de samme bildene på sin skjerm.Ifølge avdelingsoverlege Ronald Mårvik er utstyret som nå er tatt i bruk ved St. Olavs det mest moderne i verden.

Teknologisamarbeid

Sykehusets og NTNUs hovedsamarbeidspartnere i prosjektet er Sintef helse og teknologiselskapene Sony, Siemens og Olympus. Utstyret som leveres av disse er det nyeste på markedet innen medisinsk teknologi. Den nye avdelingen er skreddersydd for å prøve ut nye løsninger, og fordi teknologiselskapene drar nytte av tilbakemeldingene fra sykehuset, vil utstyret til gjengjeld bli kontinuerlig oppdatert.Verdensledende. St. Olavs hospital og NTNU viste i går fram «Fremtidens operasjonsrom», som en smakebit på hvordan de ønsker at det nye universitetssykehuset i Trondheim skal fungere.