Etter at estlenderen (26) og trondheimsmannen (42) onsdag ble kjent skyldige i grov organisert menneskehandel la aktor Kaia Strandjord i går frem sine straffepåstander. Hun ber Frostating lagmannsrett dømme estlenderen til åtte års fengsel og trondheimsmannen til seks års fengsel. - Dette er som å tenke på et tilfeldig tall og savner begrunnelse i sakens faktum, raste trondheimsmannens forsvarer Arve Opdahl etter påstanden.- En så streng straff gjenspeiler ikke hva min klient har gjort, sa estlenderens forsvarer Håvard Fremstad.

Voldtektsparallell

I prosedyren over straffespørsmålet sa aktor at det må reageres strengt mot bakmenn som transporterer jenter fra fattige land til Norge for å bruke dem til prostitusjon.- At dette er et stort og voksende problem gjør at det er sterke allmennpreventive hensyn å ta, sa Strandjord. I forhold til jentene pekte hun på at de var unge og i vanskelige situasjoner, ikke hadde tidligere prostitusjonserfaring, ikke hadde rådighet over pengene de tjente og ble utsatt for økonomisk utnytting ved at de bare fikk andeler av det de tjente inn. Aktor mente også boforholdene i blokkleiligheten på Tempe var uverdige, blant annet fordi innehaveren ofte var beruset og flere ganger prøvde seg på jentene.I forhold til straffen dro Strandjord paralleller til voldtektssaker.- En «normal» voldtekt av en kvinne med noe voldsbruk gir cirka tre års fengsel, sa aktor, som også viste til at lovgiver har gitt signal om strengere straffer i denne type saker.

Dom tirsdag

Estlenderens forsvarer Håvard Fremstad ba retten anse hans klient på mildeste måte.- Hvis min klient får åtte års fengsel betyr det at menneskehandel straffes som drap i Norge. Jeg underslår ikke at lovgiver har gitt signaler om streng straff, men på ingen måte på det nivå aktor har lagt seg på, sa Fremstad. Han viste blant annet til dommene i Skippagurra-saken (et år og tre måneder) og Club4-saken (et år og fire måneder).Forsvarer Arve Opdal mente passende straff for trondheimsmannen kan være omtrent det samme eller under tingrettens dom, der 42-åringen fikk 15 måneders fengsel hvorav deler var betinget.Aktor krever 300 000 kroner i fortjeneste på hussalget inndratt fra 42-åringen, men Opdahl mente ca. 100 000 kroner bør være tilstrekkelig. Helt til slutt fikk de skyldige anledning til å ta ordet. Estlenderen sa ingenting, mens trondheimsmannen beklaget det han har vært med på. Dom i saken faller tirsdag neste uke.