Ryktene om Nokias fall er nok sterkt overdrevet. Det er inntrykket etter at Jorma Ollila presenterte et usedvanlig sterkt førstekvartalsresultat for den finske mobilgiganten i går.

- Jeg er ekstremt fornøyd med det som Nokia i sin helhet presterte i første kvartal, sa Ollila torsdag og et lettelsens sukk gikk gjennom de mange aksjeholderne som satt i salen.

Gjorde skeptikerne til skamme

Det var på forhånd stor skepsis om finnene skulle greie å vise til et positivt førstekvartalsresultat etter en periode med stor turbulens på den teknologitunge Stockholsmbørsen. Men Ollila gjorde alle skeptikere til skamme. Ikke bare hadde Nokia pene tall å vise til, men også en markant vekst på hele 30 prosent større enn selskapets egen prognose i forkant. Nokias aksjeverdi er etter gårsdagen på 0.19 Euro per aksje og en omsetning på 7.4 milliarder første kvartal.

Med Motorolas pust i nakken

Ollila tror nå at Nokia vil klare et salg mellom 7 og 8.2 millarder Euro i perioden som kommer ( 2. kvartal i Nokias finansår), skriver Dagens Næringsliv i dag.. Sammen med konkurrenten Motorola ( som også øker kraftig) tror Ollila på en jubel i aksjemarkedet. Motorola er nå verdens nest største mobilleverandør og omsatte for 8.2 milliarder dollar i første kvartal. En rekord for den USA-baserte produsenten.

Hipp-hurrah for Kina

Men det er Kina som Ollila nå kan takke for veksten. For det er nemlig her at veksten til finnene har vært størst. Og som Ollila vet, Kina er et enormt marked med et nesten utopisk potensiale. Men Ollila legger ikke skjul på at den markante nedgangen i Nord -og Latin-Amerikan første kvartal har vært en skuffelse. For her har Nokia virkelig tapt terreng den siste tiden. Ikke minst til sin argeste konkurrent Motorola.

Også Sony Ericsson som enda har til gode å legge fram sitt regnskap for første kvartal, steg på børsen etter resultatfremleggelsen til Nokia og Motorola.