Oslo tingrett er inne i sin siste uke i rettssaken mot Anders Behring Breivik, og mandag er satt av til forklaringen til de rettpsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen. De ble oppnevnt av retten til å levere en ny rettpsykiatrisk rapport etter at kollegene Synne Sørheim og Torgeir Husby leverte sin vurdering.

LES FLERE SAKER OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

- Når det gjelder habilitet har Aspaas og jeg aldri samarbeidet før. Vi er ikke inhabile i med tanke på aktørene, andre andre sakkyndige eller Den rettsmedisinske kommisjon, sa Tørrissen i starten av deres vitnemål.

Etter hvert fortalte de om hvordan de hadde vurdert det første avhøret av Breivik etter å ha hørt et lydopptak. Dette avhøret ble gjennomført like etter pågripelsen på Utøya, og foregikk i hovedbygningen på sommerleiren.

- Man hører lyd fra helikopteret som frakter skadde vekk, og det ligger 69 mennesker døde på øya og Norge er lamslått. Inne i bygningen foregår det en gemyttelig samtale hvor observanden fremstår som vennlig og høflig, sa Aspaas.

- Sammenhengende og reflektert

Breivik unngår konsekvent å snakke om andre personer som har vært delaktige i Knight Templars stiftelsesmøte, et møte påtalemyndigheten ikke tror har funnet sted.

- Han fremstår aldri som trist eller angrende. Han er samarbeidsvillig og forklarer seg detaljert. Han lar seg rive med og forteller digresjoner, men lar seg lett lede tilbake til tema. Han fremstår med betydelig grandiositet, sa Aspaas, mens Tørrissen ba om å få ordet like etterpå.

Psykiateren ønsket å understreke at også politiet gjorde en vurdering av Breivik etter å ha gjenomført det første avhøret på Utøya.

- Siktede forklarte seg uten problemer. Han var klar og reflektert, og han var hele tiden sammenhengende og detaljert, la han til.

De rettspsykiatrisk sakkyndige Aspaas og Tørrissen mener, i motsetning til sine kolleger Sørheim og Husby, at Breivik er strafferettslig tilregnelig. De har ikke funnet noen form for psykose i gjerningsøyeblikket.

- Han kunnne justere utsagn

Tørrissen viste i retten i dag til at psykiaterne har diskutert seg i mellom at Breivik kan ha forsøkt å påvirke dem.

- Han har selv sagt at han fikk tilbakemelding og kunne justere og moderere til observasjon. Vi mener han ikke har klart å modifisere sine personlighetstrekk som konstant er til stede, sa han.

Spørsmålet om tilregnelighet har blitt det sentrale temaet, og det er derfor satt av både mandag og tirsdag til forklaring og utspørring av Aspaas og Tørrissen. Rettens avgjørelse av dette spørsmålet vil også ha mye å si for hvilken straff Breivik får. Han vil bli dømt til tvungent psykisk helsevern dersom han blir funnet strafferettslig utilregnelig, mens det vil være snakk om fengselsstraff dersom han blir funnet tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Nyttig med lyd av samtalene

I motsetning til Sørheim og Husby så valgte dette sakkyndig-paret å ta opp alle samtalene med Breivik.

- Vi har også tatt opp alle samtaler med observanden på lyd, slik han ba om. Vi har sett på det som svært nyttig, sa Tørrissen innledningsvis.

- Saken har vært svært godt opplyst og vi har hatt et godt grunnlag for vår konklusjon, la han til.

Aspaas og Tørrissen mener at det politiske budskapet har vært det samme hele tiden, selv om han har moderert seg underveis.

- Det er avgjørende at politiske, religiøse og ideologiske syn ikke skal bli grunnlaget for diagnostikk. Det betyr ikke at mennesker innenfor disse gruppene ikke kan være syke, fastslo Tørrissen.

For at Tørrissen og Aspaas skulle føle seg trygge i kommunikasjonen, valgte politiet å gi dem en pc med kryptering slik at ingen kunne overvåke dem.

- Vi hadde også telefoner med nummer som ingen visste var våre, som gjorde at vi kunne snakke med hverandre uforstyrret. Disse fikk vi av politiet, fortalte Tørrissen.

- Mente han hadde rett

Både søsteren og moren var bekymret for at Breivik ikke hadde ambisjoner og brukte store deler av livet på å spille dataspill etter at han flyttet hjem. Søsteren beskrev Breivik som enkel å ha det gøy med, men han hadde likevel noen mindre flatterende sider.

- Han mente alltid at han hadde rett. Spesielt når det gjaldt tema som politikk, historie og aksjemarkedet, gjenfortalte Aspaas.

En god kamerat av Breivik mente også at 33-åringen ble oppslukt av World of Warcraft-spillingen. Tidligere har Breivik forklart at han ville gi seg selv en martyrdomsgave før terrorangrepet, som besto i å spille dataspill i ett år. Breivik ble beskrevet som viljesterk, og med en stor evne til å gjennomføre ting.

- «Én manns handling er verdt mer enn tusen som synser» var noe Breivik gjentok til bestekameraten sin, fortalte Tørrissen.