Været var slett ikke på arrangørenes side med regn, sludd og kalde vindkast. Likevel hadde forholdsvis mange, både store og små, møtt frem for å få med seg starten på den tradisjonsrike martnan som i år kan feire et aldri så lite jubileum.

Tyvstart onsdag kveld

Ordfører Robert Svarva sto for den offisielle åpningen, selv om det var en aldri så liten tyvstart onsdag kveld da det var flere kulturarrangement i byen i kjølvannet av at jekta Pauline hadde lagt til kai ved havna i Levangersundet.

Torvet er fylt me salgsboder. Levanger holder seg med eget tivoli: Hugos tivoli er på plass. Torvet preges ellers av en stor dobbel lavvo som skal brukes både til matservering og forskjellige kulturelle aktiviteter.

Fôrbønder uten hest

Tradisjonen tro er de svenske fôrbøndene på plass, men i år har de ikke brakt med seg sine egne hester over fjellet fra Jämtland. De seks ankomne forbøndene setter likevel sitt preg på martnasbyen, der de har stilt seg i sine pelsfrakker og skinnluer foran fôrbondestatuen i Sjøparken.

- Det har vært sykdom både blant folk og dyr. Derfor har vi ikke med oss hester denne gangen, forklarer Arne Eriksson, der han står og hutrer under ett av parktrærne i ly for vær og vind. Han har vært gjest på de fleste Marsimartnan siden 90-tallet og synes det er viktig å holde liv i tradisjonene, med eller uten hest.

Fakkelnatta høydepunkt

Martnasprogrammet er med spekket med en rekke aktiviteter og kulturarrangement hele uken til ende. Ett av høydepunktene blir som vanlig fakkelnatta fredag kveld. Da slukkes alle lys i sentrum, og gatene fylles med vandrende folk og en rekke tablåer. I fjor var det fakler med digitale lys, etter at brannvesenet hadde lagt ned forbud mot brennende fakler på grunn av tørt vær og stor brannfare i trehusbyen.

I år vil brennende fakler igjen prege den mørklagte by.

Oddbjørn Hagen og Jann Frode Pettersen fremførte martnassangen under åpningen av Marimartnan. Foto: Jan Erik Roel
Jekta Pauline har tradisjon for å ta turen til Marsimartnan i Levanger. Foto: Jan Erik Roel
Arne Eriksson fra Fåken i Jämtland har ikke med seg hest i år og må derfor nøye seg med selskap fra fôrbondestatuen i Sjøparken. Foto: Jan Erik Roel