- Når St. Olavs må spare 300 millioner hvert år, hvordan vil de ivareta psykiatrien?

De tillitsvalgte Normann Sandvik og Ulf Steen samt hovedverneombud Geir Tranø frykter at midler som er tiltenkt psykiatrien blir benyttet i den somatiske sektoren.

- Vi har sett så mange planer og hørt så mange løfter, men vi har aldri sett noe til nye midler, sier Steen.

Han er bekymret for at det også denne gangen vil ende med at landsdelens psykiske helsevern verken får nybygg eller midler til sterkt påkrevd vedlikehold av den gamle bygningsmassen.

Frykter Brøset-salg

Sandvik, Tranø og Steen stiller seg tvilende til at pengene fra salget av Brøset vil bli brukt i psykiatrien. Verdien av eiendommen vil bli et tresifret millionbeløp. Men den har tre eiere: Statsbygg, Sør-Trøndelag fylkeskommune og St. Olavs hospital.

- La oss si at St. Olavs skal forvalte en tredel av denne summen. Kan vi stole på at midlene ikke vil gå til å dekke underskuddet, men beholdes i psykiatrien?, spør Sandvik.

- Vil forringe tilbudet

- Beslutningene som tas er ikke lenger styrt faglig, men rent økonomisk. Situasjonen er tragisk, sier Sandvik.

- Fasilitetene på Brøset er uovertrufne, og vi er veldig stolte av tilbudet der. Det vil aldri kunne la seg erstatte ved salg. Salg av Brøset vil umulig kunne medføre en reell forbedring av tilbudet, mener Steen.

Minimum 85 prosent av de totale budsjettmidlene i psykiatrien går til lønninger. Nedskjæring er derfor ensbetydende med nedbemanning. Ved slutten av første kvartal kom det fram at psykiatrien i Sør-Trøndelag alene hadde behov for rundt 70 millioner til nødvendig vedlikehold og drift av byggmasse. Vedlikeholdsbudsjettet for hele St. Olavs hospital, for hele året, er på rundt 20 millioner.

I planen for byggefase 2 går det fram at psykiatrisenteret ikke er vedtatt som en del av planene. Status er «uavklart». De tre stiller seg tvilende til om de har tid til å vente på at psykiatrisenteret skal bli en realitet.

Skeptiske til Øya

Fortsatt er psykisk helsevern en egen divisjon i helseforetaket, men ledelsen på St. Olavs ønsker å knytte psykiatrien opp til de somatiske avdelingene:

- Hvordan kan foretakene da sikre at øremerkede midler blir brukt i psykiatrien og ikke andre steder?

Sandvik mener psykiatrien - på grunn av den stemoderlige behandlingen den har hatt - burde være organisert i egne helseforetak, i hvert fall ut opptrappingsperioden. - Ellers er det umulig å sikre seg mot misbruk av de øremerkede midlene, insisterer han.

- Før vi får et skikkelig system for å følge pengestrømmen, blir alle løfter om store summer rent tåkeprat, supplerer Tranø.

Foto: RICHARD SAGEN