I går skrev Adresseavisen at 11 av 12 overgrepssaker i Frostating lagmannsrett de siste to årene med Christian Wiig som forsvarer har endt med frifinnelse.

- Det er naturligvis veldig spesielt at én forsvarer har så mange frifinnelser, men jeg har ikke noe svar på hvorfor. Det er det vel egentlig bare jurymedlemmene som har, sier den erfarne bistandsadvokaten Mette Skoklefald. Hun tror generelt forsvarere har større spillerom overfor en jury, blant annet ved å spille mer på følelser.

- Vi må bli kvitt juryordningen, der juryen svarer uten noen nærmere begrunnelse. Som bistandsadvokat er den verste oppgaven jeg har å forklare fornærmede hvorfor overgriperen ble dømt i tingretten, men frikjent i lagmannsretten. Mange fornærmede opplever det som de ikke blir trodd av juryen, sier Skoklefald.

Bjugn-saken

- Noen juryer har nok fortsatt Bjugn-sakene i tankene, og Wiig har trukket frem denne saken i de sakene jeg har møtt ham, sier Brimi.

Hun tror likevel de mange frikjennelsene i lagmannsretten først og fremst skyldes bevissituasjonen.

- Jeg sier alltid til mine klienter at overgrep kan være vanskelig å bevise, og at en frikjennelse ikke er det samme som at fornærmede ikke er blitt trodd av juryen, sier Brimi.

Også hun ville helst sett at juryordningen forsvant, og bli erstattet av en meddomsrett. Det ville betydd at lekdommere og juridiske dommere samarbeider om å avgjøre skyldspørsmålet.

- Jeg vil ikke undervurdere lekfolk, men juskompetanse kan være til god hjelp i avgjørelsen om skyld, mener Brimi.

Vil fjerne jury

- Dette bare understreker hvor utilfredsstillende juryordningen er i dagens samfunn. Mens tingretten begrunner sin avgjørelse, kan vi bare gjette på hvordan juryen har kommet frem til sitt svar, sier Jakhelln.

Han vil ikke gjette på hvorfor så mange overgrepssaker ender med frifinnelse i lagmannsretten, men påpeker forskjellen mellom tingrett og lagmannsrett.

- I tingretten er det to lekdommere og en juridisk dommer som sammen avgjør. Denne blandingen av juridisk kompetanse og folkevett har man ikke i jurysaker i lagmannsretten; der tar juryen sin avgjørelse uten at fagdommere deltar, påpeker Jakhelln.

Han ville helst sett at juryordningen ble lagt ned og erstattet av en meddomsrett.

- Lekfolk ville uansett være i flertall, men de ville fått anledning til å rådføre seg med de juridiske dommerne, sier lagmannen.

Vil fjerne juryordningen. {ndash} Vi må bli kvitt juryordningen, der juryen svarer uten noen nærmere begrunnelse, sier Mette Skoklefald.Ønsker meddomsrett. Trondheimsadvokat Lilli Marie Brimi. {ndash} Utilfredsstillende. Lagmann Olaf Jakhelln mener dagens ordning ikke er tilfredsstillende.