Det var i 19-tiden søndag at politiet i Levanger rykket ut etter å ha fått melding om at en mann i 20-årene var påført hodeskader. Ikke lenge etter ble to menn pågrepet i Levanger sentrum - et stykke unna boligen hvor volden skal ha skjedd.

Som Adresseavisen skrev tirsdag er det uavklart om fornærmede vil overleve eller hvilke senskader han eventuelt vil ende opp med. Etterforskningsleder Tor Klevmo ved Levanger lensmannskontor, opplyser at politiet på onsdag var i kontakt med St. Olavs hospital. Dette for å få oppdatert informasjon om fornærmedes situasjon.

- Tilstanden er kritisk og uavklart, sier Klevmo.

Skjedde i den siktedes leilighet

Voldsepisoden skjedde i den kommunale leiligheten til den ene av de to siktede mennene i 20-årene. Begge er siktet for kroppsskade og ble varetektsfengslet i tre uker av Sør-Trøndelag tingrett tirsdag på grunn av bevisforspillelsesfare. De nekter begge straffskyld.

Like etter klokken 13.00 tirsdag, startet det første fengslingsmøtet i Sør-Trøndelg tingrett. Fra politiet møtte politiadvokat Ellen Moksnes Andresen. Advokat Torfinn Svanem er den ene siktedes forsvarer. Klienten nekter straffskyld.

Den ene av de siktede gikk med krykker da han ble pågrepet i Levanger søndag. Han brukte også krykker da han gikk fra politiets bil og inn i rettssalen tirsdag. Ifølge Torfinn Svanem, som forsvarer mannen, hevder klienten at han handlet i selvforsvar da volden skjedde. Mannen anket fengslingskjennelsen til Frostating lagmannsrett.

- Ville ikke forlate

I sitt skriv til lagmannsretten utdypes det fra siktede hvorfor han mener at han var i en nødvergesituasjon. Ifølge mannen skal både fornærmede og han selv ha hatt en krykke hver, og han mener at det var en «overhengende fare» for at fornærmede ville påføre ham «alvorlig vold med slag fra krykke» dersom han selv ikke hadde slått fornærmede først, ifølge kjennelsen.

Det går også frem av siktedes skriv at fornærmede skal ha fått gjentatte oppfordringer om å forlate leiligheten hans denne søndagen, uten at han skal ha etterkommet disse. Siktede hevder at den nå skadde mannen i stedet ble voldelig.

Mannen i 20-årene avviser også at det foreligger bevisforspillelsesfare.

Politiet sjekker telefoner

Påtalemyndigheten har når det gjelder spørsmålet om bevisforspillelsesfare, vist til at det er uklart hvorfor den nå skadde mannen var i leiligheten. I en e-post til lagmannsretten skriver politiadvokat Ellen Moksnes Andresen at politiet er i gang med å gjennomgå de tre mennenes telefoner.

Adresseavisen har tidligere skrevet at det var de siktede selv som ringte etter ambulanse etter volden. Etterforskerne har nå imidlertid avdekket at mennene trolig har hatt kontakt med andre personer enn nødetatene - rett etter voldsepisoden. «Befatning med narkotika, herunder undersøkelse av miljøet de tre er tilknyttet, er sentralt for å avdekke eventuell foranledning til voldshendelsen», refereres påtalemyndigheten på i kjennelsen.

Lagdommerne, mener i likhet med Sør-Trøndelag tingrett, at det er skjellig grunn til å mistenke mannen for volden, og at det er fare for at siktede vil kunne ødelegge bevis om han løslates. De nyoppdagede telefonkontakten med andre personer - er blant annet vurdert å underbygge denne faren.

Anken til den siktede blir derfor forkastet, og han kan holdes tre uker i varetekt. I to av dem er han underlagt brev- og besøksforbud.