Politiet fikk melding om brannen på E.C. Dahls i Strandveien 71 i Trondheim klokka 07.53 onsdag morgen. Daglig leder Erik Norgård ved bryggeriet var akkurat på vei inn i lokalene da han skjønte at noe var på ferde.

- Jeg kom kjørende og så at evakueringen var i gang. Jeg tenkte først at det måtte være falsk alarm, som det jo ofte er. Det blir en del damp innimellom, og da går gjerne alarmen, forklarer han til Adresseavisen.

Ansatte ble evakuert og tok oppstilling på bestemte steder utenfor bryggeriet. Foto: vegard eggen

To til legesjekk

Han forteller at det var full drift på anlegget da brannen brøt ut, og det var mellom 50 og 60 personer som ble evakuert.

Norgård opplyser at det er for tidlig å si noe om årsaken. Det foregikk arbeid i forbindelse med utskifting av et tak i området hvor man antar at brannen startet. Det var et innleid firma som gjorde jobben på taket til bryggerilageret.

Det er ikke meldt om alvorlige personskader, men to personer fra firmaet er sendt til legesjekk etter å ha pustet inn røyk.

- Det viktigste er at ingen ble alvorlig skadd, sier Norgård.

Innsatsleder Håkon Jørgensen har ansvaret på brannstedet. Foto: vegard eggen

Adresseavisen fulgte brannen direkte

- Egne røykdykkere

Bryggeriet har et automatisk brannvarslingssystem. Alarmen gikk fordi det ble ble oppdaget røyk flere steder, og det ble sendt direkte varsling til brannvesenet som var raskt på plass.

- Da har vi faste prosedyrer, og evakueringen gikk etter planen. Folk er godt drillet på dette. Vi har eget industrivern som blant annet består av egne røykdykkere som bistår brannvesenet. De skal fungere som kjentfolk. Dette er en stor og kompleks bygningsmasse som vi er godt kjent i, men som andre kan synes er uoversiktlig. Våre røykdykkere står til brannvesenets disposisjon.

Brannvesenet var raskt på plass for å slukke brannen. Foto: VEGARD EGGEN

- Høysesong

Bygningsskadene er det altfor tidlig å si noe om. Like før klokka 12 kan Norgård opplyse at produksjonen er normal igjen.

- Nå er det både tapping og brygging slik det var før brannen brøt ut, sier han.

Røykskadene er hovedsakelig konsentrert til øverste etasje i ene lagerbygningen.

- Vi vet ikke noe om økonomiske konsekvenser ennå. Men det er hovedsakelig tekniske rom og ventilasjonsanlegg som har fått skadene. Det er også en del røyk i lageret til Ringnes, forklarer han.

Ringnes: - Ikke noe salg på røykskadd øl

Det er Carlsberg og Brooklyn Brewery som eier E.C. Dahls bryggeri i Trondheim. Ringnes er distributør av Dahls sine varer, og eies også av Carlsberg. Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes er glad for at det kun er materielle verdier som har gått tapt.

- Vi trodde en stund at det hadde gått i ventilasjonsanlegget, men mye tyder på at det ikke fikk så store skader. Vi har ikke full oversikt over skadeomfanget, men det var en del produkter i lageret, og det er grunn til å tro at disse har fått røykskader.

Men det er ingen mulighet for kundene å sikre seg ekstra røykfullt øl eller rabatterte ølvarer, skal vi tro Bruusgaard.

- De kommer naturligvis ikke ut på markedet. Det er uansett ikke varene som er det viktigste, men vi er glad for at brannvesenet og vårt eget industrivern var raske og flinke under slukkingen, sier han.

Konsekvensene av brannen er vanskelig å oppsummere i verdier, men Bruusgaard tror ikke kundene vil bli spesielt hardt rammet.

- Det blir kanskje noen forsinkelser på enkelte leveranser og kanskje kan noen produkter bli utsolgt, sier han.

- Kunne blitt mye verre

Produksjonen var nede i cirka tre timer, fra klokka 08.00 til 11.00 onsdag formiddag.

- Dette tar vi igjen neste uke, i form av overtid. Dette vil ikke gå utover vår leveransekapasitet, sier Norgård hos E.C. Dahls bryggeri.

Dersom det hadde blitt skader på produksjonsutstyr, så hadde situasjonen vært en helt annen.

- Alt i alt kunne dette gått fryktelig mye verre, sier han.

Han understreker at det er høysesong for bryggeriet.

- Det er i forkant av sommeren, vi bygger opp lageret til varme sommerdager, og vi har også begynt juleproduksjonen. Det passer dårlig med stans i produksjonen, innrømmer han.