ST. PETERSBURG, FLORIDA: Det sier Sam Dauler (51). Bosatt i St. Petersburg, Florida, men opprinnelig fra Ohio og med bakgrunn fra ett år på skole i Namsos på 80-tallet.

- Jeg har forstått at svært få i Norge skjønner hvorfor jeg og så mange andre mener det er Donald Trump som mannen som skal få USA tilbake på beina igjen, sier Sam Dauler og inviterer oss inn i stua på en kopp kaffe.

Midt i Trump-land

Sammen med sønnen bor han i en stille gate, med små hus på begge sider og med amerikanske flagg hengende på veggen. Dette er Trump-land. Florida er delt på midten i spørsmålet om hvem som skal bli USAs 45. president. I denne gata stemmer det fleste republikansk, ifølge Sam. Bilene har Trump-merker på støtfangeren, på veien så vi flere biler med klistermerker som oppfordrer til å fengsle Hillary Clinton, og det som verre er.

- Noen i nabolaget har bygd små bur med bildet av Hillary inni, som små fengselsceller. Det er mange av oss som mener hun er korrupt og kriminell og aldri burde fått lov til å stille til valg. Her i Florida kan du ikke få tillatelse til å kjøpe deg en pistol dersom du er under FBI-etterforskning, men det er liksom greit å bli president? Jeg fatter det bare ikke, sier Sam.

Han arbeider som sjef i et sikkerhetsfirma som drifter trygghetsalarmer for eldre. Sam har fortsatt kontakt med mange av sine venner fra året som utvekslingsstudent i Namsos i 1983, og snakker fortsatt overraskende godt norsk.

Inne i stua står TV-en på. De politiske reklameinnslagene ruller over skjermen, nyhetssendinger fra CNN og FOX forteller om de siste meningsmålingene, utspillene, avsløringene og angrepene som har preget tidenes mest skitne valgkamp i USA.

Det beste av to

- Det bor over 320 millioner mennesker i dette landet, også ender vi opp med en valgkamp der vi skal velge mellom Hillary Clinton og Donald Trump? Jeg kan ikke forstå hvordan vi havnet her. Jeg er ikke republikaner, og har aldri vært medlem av partiet. Men jeg må velge mellom disse to ved dette valget. Trump har sagt og gjort mye rart, men han er ikke korrupt og løgnaktig. Hillary Clinton er en del av en styrtrik politikereilte som har bygd seg opp enorme formuer på sin politiske karriere. Hun har satt landets sikkerhet i fare gjennom disse e-post skandalene. Hun har løyet og bedratt oss. Hvordan kan jeg stemme på slike mennesker? Det er en stund siden jeg bestemte meg, jeg skal stemme på Donald Trump, sier Sam Dauler.

Nede på Madeira Beach, noen kilometer fra huset i den stille gaten, kan vi skue utover Mexicogolfen. Havet er blått og varmt – selv i begynnelsen av november. Det er stille nå, de fleste turistene har dratt hjem, men snart kommer pensjonistene ned for å feire jul og for å rømme fra vinteren lenger nord i USA. Sam parkerer motorsykkelen og tar oss med ute på piren der fritidsfiskerne holder til. Noen mil rett sør ligger Mexico – landet Donald Trump skal bygge en mur mot for å forhindre ulovlige immigranter og narkotikatrafikk.

- Vi har 22 millioner immigranter i USA. 11 millioner av dem er ulovlige immigranter. USA er bygd av immigranter, men vi kan ikke fortsette som i dag. Donald Trump har sagt mye rart, og jeg er ikke enig i alt han sier. Men vi må ha kontroll med grensene våre. USA trenger litt isolasjon nå, sånn at vi kan bygge opp det som er ødelagt under Obama de siste åtte årene. Vi må hjelpe veteranene, de mange hjemløse og de fattige først. 11 millioner ulovlige immigranter er for mange. Vi må få bukt med kriminaliteten. Det vil hjelpe mye på økonomien vår om noen av disse 11 millionene ble sendt hjem.

USA på villspor

Sam mener USA har utviklet seg i veldig feil retning, og liker dårlig det han kaller en europeisk liberalisme som er i ferd med å bre seg.

- For noen år siden var dette landet ambisiøst og fremoverlent. Nå føler jeg vi er i ferd med å miste oss selv. Aborttallene øker, skilsmisser går opp, våre amerikanske verdier er i ferd med å forsvinne. Oppe i Washington sitter en gjeng styrtrike politikere som ikke gjør noe med dette. Vi må tekke en linje i sanden nå. Alt er ikke OK, og vi må si fra når noe ikke er det.

- Mange i Norge mener Trump fremstår som en tulling og en farlig mann å sette i sjefsstolen. Har du ingen bekymringer sånn som han har holdt på i valgkampen, mot kvinner, innvandrere, muslimer eller andre store befolkningsgrupper?

- Han har gjort og sagt mye rart, men han er ikke en politisk korrekt politiker. Det er derfor mange vil stemme på han, han sier det mange amerikanere tenker og mener. Nå har han moderert seg litt i det siste. Men har er smart. Når han sa alle disse tingene fikk han gratis oppmerksomhet i media. Han er en forretningsmann som har gjort mye riktig og en god del feil. Det er nå han kan få vise hva han kan gjøre politisk, og det er det USA trenger nå. Hans «locker room talk» om kvinner var dumt, men hvem har ikke sagt dumme ting? Støtten Trump opplever handler om et politisk system som har spilt fallitt. For å rydde opp trengs en som ikke er en del av den politiske eliten. Vi har Trump, la oss gi han fire år så får vi se om han får oss tilbake på riktig spor.

- Og Trump med atomkofferten gjør det heller ikke bekymret?

- Nei. Tror du Donald Trump vil ødelegge det forretningsimperiet han har bygd opp ved å trykke på knappen? Han er for arrogant til å være villig til å ødelegge sin egen rikdom. Det føler jeg meg helt trygg på, ler Sam Dauler og starter motorsykkelen.

- Bli med inn så skal jeg forsøke å forklare hvorfor jeg mener Trump må bli vår neste president. Det er ikke mange i Norge som ser hele bildet, sier Sam. Foto: RUNE PETTER NESS
Sam kjører motorsykkelen sin så ofte han kan. - Livet her er ganske bra, men den politiske utviklingen USA er inne i skremmer meg, sier han. Foto: RUNE PETTER NESS
På den andre siden av havet ligger Mexico. Sam Dauler mener Trumps plan om å stenge grensene er helt nødvendig for å skape et tryggere USA. Foto: RUNE PETTER NESS
Bading og golf er hovedmålet til mange turister og pensjonister som reiser til St. Petersburg, Florida. På denne tiden er det rolig nede på piren. Foto: RUNE PETTER NESS
Florida og sommer hele året. Vi er i Trump-land of Sam Dauler hilser på servitør Michela på baren Hooters Foto: RUNE PETTER NESS
Sam Dauler mimrer om året i Namsos på 80-tallet og viser sønnen Matt årboka fra hans ungdomstid i Trøndelag. Foto: RUNE PETTER NESS
Matt (20) skal inn i militæret over jul. I likhet med pappa Sam er han Trump-velger. - Jeg vil heller ha Trump som øverste leder i militæret, enn Hillary, sier han. Foto: RUNE PETTER NESS